Von der Leyen: Az Európai Unió platformot hoz létre Ukrajna újjáépítéséhez

Von der Leyen: Az Európai Unió platformot hoz létre Ukrajna újjáépítéséhez

Az Európai Unió platformot hoz létre Ukrajna újjáépítéséhez. Egy olyan struktúráról van szó, amely az Oroszországgal vívott háború után Ukrajna újjáépítésére irányuló erőfeszítések összehangolásáért lesz felelős – ezt ígérte hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a svájci Luganóban, az Ukrajna helyreállításáról rendezett nemzetközi konferencián.

Szerinte Ukrajna újjáépítését „generációs feladatnak“ kell tekinteni, és a jövőre és a jó kormányzásra kell összpontosítani. Egy ilyen struktúrának egyrészt meg kell határoznia Ukrajna beruházási igényeit, másrészt össze kell hangolnia a fellépéseket és magát a finanszírozást – részletezte Twitter-fiókjában az Európai Bizottság vezetője.

Ez az EU és Ukrajna közös munkája lesz, miközben Kijevnek kell megadnia az újjáépítési igények alaphangját. „Ugyanakkor a legélesebb elmék és a világ vezető helyreállítási szakértőinek külső tanácsait is figyelembe kell vennünk“ – mondta Von der Leyen.

Hírdetés

„Ukrajna erősebb és modernebb országként kerülhet ki ebből a háborúból, modern bírósággal, erősebb intézményekkel, szilárd eredményekkel a korrupcióellenes küzdelemben, de egy zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb gazdasággal is”

– mondta az EB vezetője. A konferencia résztvevőinek azt mondta, hogy ez „erkölcsi kötelességünk”.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »