Von der Leyen: A gázárak csökkenésére számít az EU, de mozgósítani kell Európa magántőkéjét

Von der Leyen: A gázárak csökkenésére számít az EU, de mozgósítani kell Európa magántőkéjét

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történő befektetéseknek – ezt mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.

Prioritás az energiaköltségek csökkentése, az energiaköltségek ugyanis továbbra is befolyásolják az európai versenyképességet, különösen a nagy energiaigényű iparágak esetében – hangoztatta az MTI szerint von der Leyen.

A cseppfolyósított földgáz globális kínálatának növekedése hamarosan a globális energiahiány felől a bőség felé tereli az energiapiacot, "ezért a gázárak csökkenésére számítunk"

– emelte ki.

Az uniós bizottság elnökének szavai szerint ugyanakkor szorgalmazni kell, hogy Európa több, olcsó és tiszta energiát állítson elő, amihez

a határon átnyúló villamosenergia-átviteli kapacitásnak meg kell duplázódnia még ebben az évtizedben.

Von der Leyen közölte, az elmúlt évtizedben Európa termelékenysége mindössze évi 0,8 százalékkal nőtt, szemben az Egyesült Államokban tapasztalt 1,1 százalékkal. Ezt a lemaradást érvelése szerint csak európai és nemzeti szintű, összehangolt erőfeszítésekkel lehet kezelni.

"Versenyelőnyünk helyreállításának Európa gazdasági menetrendjének középpontjában kell állnia 2024-ben és azt követően is"

Hírdetés

– fogalmazott von der Leyen, majd hozzátette: mindehhez az állami beruházás nem elegendő, az uniónak mozgósítania kell a magántőkét is, a megoldás lényeges elemének kell lennie továbbá a tőkepiaci unió kiteljesítésének is.

"Ha finanszírozni akarjuk korunk új ipari forradalmát, mozgósítanunk kell Európa magántőkéjét. Itt az ideje, hogy a politikai akaratot tettekre váltsuk"

– sürgette.

Von der Leyen emellett azt mondta, noha a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború okozta kihívások drámai gazdasági és társadalmi válsággá fajulhattak volna, Európa nagy ellenálló képességének köszönhetően és a megfelelő politikai intézkedések bevezetése miatt ez nem következett be. A felmérések továbbá tömeges munkanélküliséget és hosszú recessziót jósoltak Európában, ehelyett azonban mára – szavai szerint – több ember dolgozik, mint az európai történelem során bármikor.

"Megjártuk a poklot, de sok tekintetben erősebbek vagyunk, mint öt évvel ezelőtt"

– vont mérleget beszédében az Európai Bizottság elnöke.

(Címlapkép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke beszédet mond a hannoveri ipari és kereskedelmi vásár megnyitóünnepségén 2024. április 21-én. MTI/EPA/Hannibal Hanschke)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »