Volt tengerészgyalogos lövöldözött Baton Rouge-ban

Volt tengerészgyalogos lövöldözött Baton Rouge-ban

Azonosították az amerikai Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban három rendőrt megölő fegyveres támadót – jelentette az amerikai média helyi idő szerint vasárnap.

A CBS News hírtelevízió közlése szerint a fegyveres támadó a 29 éves Gavin Eugene Long volt. Értesülések szerint a férfi korábban az amerikai tengerészgyalogságban szolgált.

Az afroamerikai Long Missouri állam legnagyobb városának, Kansas Citynek a lakosa volt. A CBS szerint vasárnap töltötte be 29. évét.

A fegyveres támadó helyi idő szerint vasárnap reggel tüzet nyitott rendőrtisztekre, hármat megölt, másik hármat pedig megsebesített. A sebesültek közül az egyiknek súlyos az állapota.

A CNN amerikai hírcsatorna szerint a rendőrséget arról értesítették, hogy egy gyanús személy sétál az Airline Highway-en fegyverrel a vállán. Amikor a rendőrök kiérkeztek a megadott helyszínre, a fegyveres tüzet nyitott rájuk. Egy kormányzati forrás szerint a bejelentést azzal a céllal tehették, hogy a támadás helyszínére csalogassák a rendfenntartó erőket.

A városi rendőrség két munkatársa és a rendőrkapitány helyettese halt meg a fegyveres támadásban. Mike Edmonson, Luisiana állami rendőrségének a főfelügyelője korábban közölte: Baton Rouge-ban nem áll fenn annak veszélye, hogy fegyveresek ámokfutásba kezdtek.

Robotokkal vizsgálták át a holttestet

Hírdetés

Korábbi értesülések több támadóról szóltak, akik közül egy embert megöltek a hatóságok, másoknak pedig sikerült elmenekülniük. A rendőrség különleges robotok segítségével fésülte át a lelőtt támadó holttestének környékét robbanóanyag után kutatva – mondta el korábban L. Jean McKneely rendőrségi szóvivő.

A lövöldözés a rendőrőrstől nagyjából egy kilométerre fekvő bevásárlóközpont közelében zajlott. A biztonsági erők figyelmeztették a lakosokat, hogy tartsák távol magukat a tetthelytől.

A múlt héten a Baton Rouge-i rendőrség három embert tartóztatott le, miután kiderült, hogy helyi rendőrök meggyilkolására készültek. A rendőrség keddi közleménye szerint az egyik gyanúsított a 17 éves Antonio Thomas volt, aki kihallgatása során elmondta, hogy ő és három társa fegyvereket lopott a cél érdekében.

Egy héttel korábban hatalmas tüntetések zajlottak Baton Rouge-ban és több más helyszínen a rendőri túlkapások miatt, miután két helyi rendőr közvetlen közelből lelőtt egy 37 éves, ötgyerekes afroamerikai férfit, Alton Sterlinget. Röviddel az eset után egy minnesotai rendőr egy közúti igazoltatás során megölte az ugyancsak afroamerikai Philando Castile-t.

A két afroamerikai férfi szükségtelen halála okán békés tüntetést tartottak a texasi Dallasban a rendőri túlkapások ellen, az eseményen ugyanakkor elszabadult az erőszak, amikor is az afroamerikai Micah Johnson tüzet nyitott rendőrtisztekre. Az orvlövész támadásában öt rendőr vesztette életét.

Trump szerint ez csak rosszabb lesz

Barack Obama amerikai elnök a támadással kapcsolatban mondott beszédében az egységre szólított fel. „Megvannak az ellentéteink, és nem újak. Éppen ezért fontos most az, hogy mindenki azokra a szavakra és tettekre összpontosítson, amelyek egyesíteni tudják ezt az országot” – mondta. Hozzátette: „Nincs szükségünk indulatokat szító retorikára”.

Hillary Clinton, a demokrata párt elnökjelöltségének várományosa a történtekkel kapcsolatban közölte: „Nem lehet igazolni az erőszakot, a gyűlöletet, a családjaink és közösségeink szolgálatában az életüket kockáztató nők és férfiak elleni támadásokat”. Hangsúlyozta, hogy a vasárnapi támadás „mindannyiunk elleni támadás” volt.

Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns a Twitteren reagált a történtekre. Kijelentette, az Egyesült Államok „totálisan megosztott”, és úgy fogalmazott, hogy az ország ellenségei figyelnek, miközben az Egyesült Államok nem tűnik „okosnak” és „keménynek”. Barack Obama beszédét bírálva közölte: az amerikai elnöknek „fogalma sincs” arról, hogy „az országunk megosztott, bűnügyi helyszínné vált, és ez csak rosszabb lesz”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »