Volt múltunk, van jelenünk, és lesz jövőnk (A Székely Szabadság Napja)

Volt múltunk, van jelenünk, és lesz jövőnk (A Székely Szabadság Napja)

Mintegy kétszázan gyűltek össze székely és magyar zászlókat szorongatva a sepsiszentgyörgyi Turul-emlékműnek otthon adó téren vasárnap a székely szabadság napján, hogy méltóságteljesen, egyben erőt is felmutatva hirdessék: a székely egységes nemzet, melynek nem csak jelene, de jövője is van. A szónokok

A székelység szabadságáért életüket adó vértanúk, harcosok követőiként minden egyes év március 10-én ismételten hirdetik: a székelység soha nem mond le az autonómiatörekvéséről, mely a megmaradását szolgálja – fogalmazott a Turul-emlékmű előtt Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács vezetője. A megemlékezés házigazdája a regnáló hatalomnak üzent, kijelentve: az önrendelkezésről akkor sem mondanak le, ha a miniszterelnök is – „nagymérvű műveltségről, tájékozottságról téve tanúságot” – azt hajtogatja, hogy Székelyföld nem létezik s autonómiája sem volt soha. Gazda Zoltán szerint sajnos a kormányfő is „mosott” történelmet tanult egykoron, így mi várható el „a többi román társainktól, hiszen ők is hasonlóképpen kozmetikázott, öncélúan meghamisított történelemkönyveket lapozgattak”. Ezért tartják fontosnak, hogy kapcsolatot teremtsenek azokkal a román személyiségekkel, akik nyitottak a párbeszédre, s akik talán tudják is, csak nem vagy nehezen merik kimondani, hogy a közös történelmünket hamis pasztellként festették meg – fogalmazott.

A széki tanács vezetője továbbá kijelentette: a székelység, nem csak szabadságra, önrendelkezésre vágyik, hanem alapvető emberi jogainak a betartására. „Milyen ország az, ahol, ha magyarként élsz, gondolkozol, a nemzetedért próbálsz cselekedni, akkor akár be is börtönöznek, vagy ahol az alkotmányt s az érvényben lévő törvényeket, a szabad véleménynyilvánítást semmibe véve, tiltakozási jogunkat is megnyirbálják?” – sorolta Gazda Zoltán. Előbbivel Beke István, és társa Szőcs Zoltán kálváriájára, utóbbival pedig a Székely Szabadság Napja marosvásárhelyi megemlékezéseivel kapcsolatos ismétlődő csendőrségi jogtiprásokra utalt. Már csak ezért is minden alkalmat ki kell használni, hogy elmondhassák, belekiáltsák a mindenkori hatalom arcába a székely autonómia és szabadságigényt – zárta beszédét a széki tanács vezetője.

 

Hírdetés

 

A terrorizmus vádjával öt évre elítélt Beke István a székely összetartozás napjának nevezte március 10-ét, amikor félre kell tenni minden sérelmet, politikai nézetkülönbséget, és megmutatni a világnak, hogy a székelyek egységes nemzetet alkotnak, hogy voltak, vannak és lesznek. Beke István emlékeztetett: a székelyek mindig szabadságszeretők voltak, nem tűrték az igazságtalanságot és az elnyomást, elődeik valamikor fegyverrel a kezükben harcoltak, hogy az ősi föld ne kerüljön illetéktelen kezekbe. Sajnos, mások a nemzet feje felett döntöttek, és most is idegen karhatalom bitorolja az ősi földet, de nincs veszve a remény, míg vannak székely anyák, székely családok, kik számára e föld szent. Beke István felidézte a 2019-ben még a börtön falai között megfogalmazott március 10-i üzenetét, melybe belefoglalta a megmaradás három, szerinte elengedhetetlen elemét: összetartás, kitartás, utánpótlás. A szónok Fülei-Szántó Lajos A székely nép című versének soraival, valamint a következő üzenettel zárta beszédét: volt múltunk, van jelenünk, és lesz jövőnk, Székelyföld örök.

A Székely Szabadság Napja hagyományos, a román állam vezetőinek szánt kiáltványát Ferencz Csaba a Székely Nemzeti Tanács tájékoztatásért felelős alelnöke ismertette, majd Bucsi Zsolt Tamás református lelkésznek a székelyek szabadságáért mondott imádságát hallgatták meg az emlékezők. Az esemény – melyen vitézi rendek képviselői, valamint cserkészek is részt vettek – ünnepélyességét a Kónya Ádám Művelődési Ház Jakab Árpád karnagy vezette Magyar Férfidalárdájának előadása emelte. Zárásként a résztvevők közül többen koszorúkat helyeztek el a Turul-emlékműnél.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »