Volodimir Klicsko is küzd az oroszok olimpiai részvétele ellen

Volodimir Klicsko is küzd az oroszok olimpiai részvétele ellen

Volodimir Klicsko is küzd az oroszok olimpiai részvétele ellen Balaskó Réka2023. 02. 01., sze – 08:36

Volodimir Klicsko korábbi nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének küldött videóüzenetében tiltakozik az oroszok és a fehéroroszok 2024-es olimpiai részvétele ellen.

Hírdetés

Az 51 éves ukrán sportember  – akinek bátyja, Vitalij Kijev polgármestere – lebombázott házak mellett készítette a felvételt, amelyet azok után rögzített, hogy a NOB a múlt héten javaslatot tett az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedésére a sporteseményekre. A bizottság azonban azt is kiemelte, hogy kizárólag a sportági szövetségek engedélyével, a doppingellenes szabályok betartása mellett, semleges színekben versenyezhetnének a két ország azon sportolói, akik nem támogatják nyíltan az ukrajnai háborút.

Klicsko üzenetében felhívta Bach figyelmét, hogy az egész világ figyeli őt, és ha a NOB bármilyen körülmények között engedi versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat a jövő évi párizsi olimpián, azzal ő is a háború cinkosává válik. „Ön a tolerancia és a béke egyetemes értékeinek képviselője” – mondta Klicsko, majd hozzátette: „az oroszok a civilek ellen elkövetett bűncselekmények olimpiai bajnokai.”

A NOB hétfői közleményében visszautasította a Klicskóéhoz hasonló vádakat és kijelentette: kötelességének érzi, hogy mind a 206 nemzet sportolóinak biztosítsa a békés körülmények közötti versenyzést. Emellett a bizottság azt is kiemelte, hogy az alapvető emberi jogokat nem korlátozhatja az útlevélben feltüntetett nemzetiség. A nyári olimpia sportágainak nemzetközi szövetségeit összefogó szervezet (ASOIF) március 3-án vitatja meg a NOB-bal az „orosz kérdést”.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »