Völner-ügy: hónapokig lehallgatták a gyanúsítottakat – lapinformáció

Völner-ügy: hónapokig lehallgatták a gyanúsítottakat – lapinformáció

A megfigyelések vezettek el az igazságügyi miniszterhelyetteshez, vádalkut még nem kötött senki a hvg.hu szerint.

Több ezer oldalnyi bizonyítékot, jórészt lehallgatási anyagokat gyűjtött össze a Nemzeti Védelmi Szolgálat abban a bűnügyben, amelyben Völner Pál, az igazságügyi miniszter államtitkára is gyanúsított lett – tudta meg a hvg.hu. Bár az ügy iratai egyelőre minősített adatok, a lap információi szerint az ügyészségen már azon dolgoznak, hogy a titkosításokat feloldják. Arról is írnak, hogy az ügy gyanúsítottjai őszintén megdöbbentek, hogy lebuktatták őket, mert vélhetően úgy érezték, Völner Pál jelenti a garanciát a gördülékeny üzletmenetre.

A portál úgy tudja,

Hírdetés

a gyanúsítottak telefonjait több hónapja lehallgatta a Nemzeti Védelmi Szolgálat, az NVSZ, a bizonyítékok nagy része innen származik.

Emlékeztetnek, hogy ez a szervezet Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alá tartozik. Varga Judit igazságügyi miniszter a Pegasus-botrány kapcsán tett korábbi nyilatkozata szerint a most megvádolt helyettesének delegálta a titkos megfigyelések engedélyezését, az NVSZ tevékenységére viszont Völner Pálnak nincs rálátása, ott egy bíró adja ki az engedélyeket.

A lap felidézi, hogy a vesztegetési ügy másik feltételezett érintettje Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke őrizetbevételéről hiába írt a sajtó, a kormány hetekig nem adott róla tájékoztatást. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta a múlt heti Kormányinfón, hogy ő is csak a sajtóból értesült az ügyről. Ahogy az Infostart is megírta, kedd reggel a Legfőbb Ügyészség adta hírül közleményében, hogy kezdeményezik Völner Pál parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését, amiért a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Völner Pál a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz Schadl György kérésének megfelelően.

A hvg.hu forrásai szerint olyannyira nagy a titkolózás, hogy a gyanúsított védői is csak “titokszobában” ismerkedhetnek az ügyben eddig keletkezett iratokkal, arról még másolatot, sőt jegyzeteket sem készíthetnek. Úgy tudják, egyelőre senki nem kötött vádalkut, az ügyészség kezében az NVSZ által összegyűjtött óriási iratanyag van bizonyítékként.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »