Voiculescuék bulival emlékeztek volna meg a forradalom áldozatairól, de ez kiverte a biztosítékot a civileknél

Voiculescuék bulival emlékeztek volna meg a forradalom áldozatairól, de ez kiverte a biztosítékot a civileknél

VasĂĄrnap kezdtĂŠk volna el a 30 ĂŠv szabadsĂĄg nĂŠvre keresztelt bukaresti esemĂŠnysorozatot, amelyet a forradalom ĂĄldozatainak emlĂŠkĂŠre kĂŠszĂźlt szervezni a RomĂĄn Forradalom IntĂŠzete.

Az eseményt végül lefújta a Gelu Voican Voiculescu által igazgatott intézet, miután azt több civil szervet is kemény hangon bírálta, és mert az előadók közt is akadt olyan, aki lemondta a fellépést.

Az esemĂŠny ellen felszĂłlalĂł Csoport a TĂĄrsadalmi PĂĄrbeszĂŠdĂŠrt (GDS) civil szervezet azĂŠrt kifogĂĄsolta az esemĂŠnyt, mert elmondĂĄsuk szerint ĂŠppen azok akarnak „tisztelegni” a forradalom tĂśbb mint ezer mĂĄrtĂ­rja előtt, akiknek a kezĂŠhez tapad a vĂŠrĂźk, utalva ezzel Ion Iliescura, aki a RomĂĄn Forradalom IntĂŠzete tiszteletbeli elnĂśke ĂŠs Voiculescura, aki az igazgatĂłja.

TovĂĄbbĂĄ megjegyeztĂŠk, hogy azoknak, akik december 22-ĂŠn dĂŠlutĂĄn vettĂŠk ĂĄt a hatalmat, nincs joguk magukat forradalmĂĄroknak nevezni, ĂŠs az ĂĄllam nem kellene biztosĂ­tsa szĂĄmukra ezt a stĂĄtuszt.

Hírdetés

A GDS ĂĄllĂĄsfoglalĂĄsĂĄt tĂśbb civil szervezet is tĂĄmogatta a fent emlĂ­tett ĂŠrvek miatt, tovĂĄbbĂĄ azt is kifogĂĄsoltĂĄk, hogy az ĂĄldozatok ĂŠs azok hozzĂĄtartozĂłira nĂŠzve sĂŠrtő lenne, hogy egy „bulival” akarnak tisztelegni az emlĂŠkĂźk előtt.

A koncertsorozaton olyan neves ĂŠs kĂśzismert romĂĄniai előadok lĂŠptek volna fel, mint a Holograf, VUNK, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu, Horia Moculescu, Silvia Chifiriuc stb. A civil szervezetek felhĂĄborodĂĄsĂĄt lĂĄtva a VUNK ĂŠs Andra mĂŠg azelőtt lemondta a fellĂŠpĂŠsĂŠt, hogy a szervezők lefĂşjtĂĄk volna az esemĂŠnyt.

Fontos megjegyezni, hogy a fellépők között lett volna Silvia Chifiriuc is, Petre Roman felesége és az eseménysorozatra 100 ezer eurót költöttek volna el állami forrásból.

Szombaton egyébként tartottak egy megemlékezést a forradalom áldozatainak emléke előtt, amelyen részt vett Gelu Voican Voiculescu is. A megemlékezésen a Román Forradalom Intézetének igazgatóját egy mankóval fejen ütötte egy férfi, az ütés miatt Voiculescunak elkezdett vérezni a feje. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »