Vlagyimir Putyin: Nyugat felelős a háborúért

Vlagyimir  Putyin: Nyugat felelős a háborúért

A Nyugatot tette felelőssé az ukrajnai háborúért Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap a szövetségi parlament két házának együttes ülésén elmondott beszédében. Bejelentette, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati fegyverzetcsökkentési megállapodásban és a legkülönbözőbb fejlesztéseket ígérte meg, de hazahívta a vagyonukat külföldre menekítő oligarchákat is, hazájuk építésére, fejlesztésére biztatta őket.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió első évfordulójának küszöbén megtartott beszédben az orosz elnök megismételte az összes korábbi vádat a Nyugattal szemben, azt állítva: Oroszország csak a saját érdekeit védi.

Állítása szerint Oroszország mindent megtett annak érdekében, hogy békés megoldást találjon a Donbasz helyzetére, de a Nyugat „más forgatókönyvet készített elő”. Szerinte Kijev már a háború tavaly február 24-i megindítása előtt fegyverszállításokról tárgyalt a Nyugattal.

Putyin felrótta, hogy a NATO Oroszország határáig terjeszkedett, és egyre nagyobb katonai erőt sorakoztattak fel az orosz határok mentén. Az orosz elnök azt állította, a Nyugat „cinikus módon megtévesztette „állampolgárait”, Oroszország viszont az érdekeit és a pozícióját védi.

Az orosz elnök – aki a háború elindítása óta először tartott évértékelőt – azt hangoztatta, hogy a nyugati elitek nem rejtik véka alá: céljuk az, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra és véglegesen leszámoljanak vele. „Ők azok, akik elkezdték a háborút. És mi erőt alkalmazunk, hogy befejezzük” – mondta. Az orosz elnök szerint a Nyugat célja „a korlátlan hatalom”, a tét pedig több trillió dollár.

Hírdetés

Putyin beszédében hosszan értekezett az orosz gazdaság helyzetéről, különböző jóléti intézkedéseket jelentett be a veteránok számára, lakbértámogatást a hadiipari dolgozóknak, illetve a legkülönbözőbb infrastrukturális fejlesztéseket. Elbüszkélkedett az orosz rubel növekvő nemzetközi súlyával, pénzügyi autonómiájával (azaz azzal, hogy nincs szüksége külső finanszírozásra), a rekordalacsony munkanélküliséggel. Bejelentette, hogy az anyasági támogatást kiterjeszti az annektált területekre is.

Hangsúlyos elem volt a beszédben, hogy burkoltan felszólította a Nyugaton vagyontárgyakat birtokló orosz oligarchákat, hozzák vissza vagyonukat Oroszországba, és fordítsák a helyi gazdaság fejlesztésére. Az elnök emellett bejelentette, hogy szakítani kíván a Nyugat másolására alapuló, Oroszországot monokultúrás nyersanyagexportőrré silányító gazdaságpolitikával. Mindezek mellett átfogó felsőoktatási reformot is bejelentett.

A jövő évi orosz elnökválasztás kapcsán kifejtette: az a törvények és az alkotmány szellemében zajlik majd. „Mindannyiunknak egyesítenünk kell erőfeszítéseinket, felelősségünket és jogainkat, hogy megvédjük a legfőbb történelmi jogot: Oroszország ahhoz való jogát, hogy erős legyen” – mondta Putyin.

A nemzetközi helyzetre visszatérve bejelentette, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati fegyverzetcsökkentési megállapodásban. Felrótta, hogy az Egyesült Államok és a NATO nem tette lehetővé a stratégiai atomarzenálja ellenőrzését, amivel szerinte lépésről lépésre felszámolták a világ biztonságát szavatoló fegyverzet-ellenőrzési rendszert. Állítása szerint az amerikai, a brit és a francia atomfegyverek mind Oroszországot veszik célba. Azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy nukleáris fegyverekkel akar teszteket végrehajtani. Leszögezte: ha az Egyesült Államok ezt teszi, Oroszország is megteszi. Hozzátette, hogy Oroszország nem lép elsőként, de azonnal reagál, ha az Egyesült Államok lép.

Putyin beszéde hozzávetőlegesen egy és háromnegyed órán át tartott, közben többször állva tapsolta őt a hallgatóság.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »