Vlagyimir Putyin Budapesten: "egyik ország sem tudja megváltoztatni a házszámát"

Vlagyimir Putyin Budapesten: "egyik ország sem tudja megváltoztatni a házszámát"

Többek között gázellátási kérdésekről és a paksi atomerőmű-beruházás folyamatáról egyeztetett szerda délután az orosz elnök és a magyar kormányfő Budapesten. Kövesse a kettejük közös sajtótájékoztatójáról szóló, frissülő cikkünket!

Cikkünk folyamatosan frissül.

Szerda délután hivatalos villámlátogatásra érkezett Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy megbeszélést folytasson Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Hosszú évekre visszanyúló gyakorlatról beszélt a magyar kormányfő az évenkénti magas szintű magyar-orosz találkozók kapcsán, amelyek természete „gazdasági és politikai”. Mint felidézte, a gazdasági szankciók óta 2018-ban nőtt először a kereskedelmi volumen a két ország között.

Bejelentette,

Oroszországban tőkebefektetéseket hoz létre a magyar fél,

illetve olyan termékeket keres, amelyek számára az orosz fél piac, ezzel áll helyre a gázvásárlás kereskedelmi egyensúlya.

Mint mondta, Magyarország a Moszkva-Berlin-Isztambul háromszögben élte le eddigi életét, és egyik ország sem tudja megváltoztatni a „házszámát”.

A két ország közötti politikai együttműködés területei a következők:

  • a keresztény közösségek védelme
  • Hírdetés

  • migráció a balkáni útvonalon
  • közel-keleti stabilitás
  • NATO-orosz együttműködés javítása
  • Elmondta, elérhetővé teszik később a beruházások listáját: húsipar, egészségügy, mezőgazadsági termékek, technológia – ezen területeken.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök a találkozó után elmondta, köszöni Orbán Viktor meghívását és a kialakult együttműködési mechanizmust.

    „Megvitattuk a magyar-orosz viszony minden aspektusát, áttekintettük az elmúlt évek tapasztalatait és perspektívákat vázoltunk fel, aláírtunk több dokumentumot” – mondta az orosz elnök.

    Kiemelte, 7 milliárd dollárnyival, 30 százalékkal nőtt a két ország közti kereskedelmi forgalom,

    Tavaly szeptemberben

    Orbán Viktor magyar miniszterelnök legutóbb tavaly szeptemberben találkozott Moszkvában az orosz elnökkel, ahol a hivatalos találkozó után négyszemközti megbeszélést is folytattak. Vlagyimir Putyin akkor úgy fogalmazott: Magyarország az egyik kulcspartnere Oroszországnak Európában, és azt szeretné, ha erősödne az együttműködés, mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatok. Erről bővebben ITT olvashatnak.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »