Vízum nélkül jöhetnek a törökök

Az eredetileg tervezett 2017. helyett már 2016 első felében vízummentességről szóló egyezményt írhat alá Törökország és az Európai Unió (EU) – mondta Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a TGRT török hírtelevíziónak adott interjújában Angela Merkel német kancellár vasárnap kezdődő isztambuli látogatása előtt.

Törökország – mint utalt rá – arra kéri az uniót, hogy a következő évtől kezdje el enyhíteni a török állampolgárok európai utazási lehetőségeinek korlátozásait, amennyiben azt kívánja, hogy Törökország teljes mértékben együttműködjön a szír és más nemzetiségű menekültek Európai Unióba való áramlásának megállításában.

Törökországon keresztül érkezik a legtöbb migráns az EU-ba

Az EU-tagországok államfőinek és miniszterelnökeinek brüsszeli csúcstalálkozóján fontos kérdés volt, hogy milyen engedményekkel tudnák viszonozni Törökországnak a menekültválságban nyújtott segítségét.

A török média idézte Angela Merkel kancellárt, aki azt nyilatkozta: Európának szélesebb támogatást kell nyújtania Törökország számára azért, hogy az meg tudjon birkózni a háború sújtotta szomszédos országokból beözönlő menekültek ügyével. Hozzátette, hogy az unióba Törökországon keresztül érkezik a legtöbb migráns, ezért Törökországnak kulcsszerepe van a helyzet rendezésében. A politikus vasárnap Ankarában tárgyal a kérdésről.

Hírdetés

Kiemelten fontos Ankarának a vízum ügye

Törökország és az unió 2013 decemberében írta alá azt a szerződést, amellyel elindult a párbeszéd a vízummentesség ügyében. Ezzel párhuzamosan egy visszafogadásról szóló megállapodás-tervezetet is kötöttek, amelynek értelmében a Törökországon keresztül illegálisan Európába érkező menekülteket az EU visszaszolgáltathatja.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök ugyanakkor az interjúban kifejtette: Ankara nem véglegesíti az utóbbi egyezményt anélkül, hogy a vízum ügyében előrelépés ne történne. Ennek következtében a migránsok illegális továbbhaladásának, majd azok visszafogadásának kérdésével kapcsolatban sem képzelhető el változás. Ezt már akkor megmondtuk, amikor Szíriában még nem volt válság – szögezte le a kormányfő.

Európának mégis nagy szüksége van Törökország segítségére, így bizonyos garanciák vállalása esetén kész teljesíteni Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök néhány kérését, különösen, ami a törökök schengeni vízumhoz jutásának megkönnyítését illeti. A korlátozásokat először az üzleti célból utazók és esetleg a diákok számára enyhítenék, bár ez összefügg Törökország uniós csatlakozási folyamatának mindenkori jogi alapjával. Diplomaták szerint a vízum ügye Ankarának azért is fontos, mert az államfőnek szavazott általános nemzetközi bizalmat mutatja.

Beril Dedeoglu, Törökország európai uniós ügyekért felelős minisztere, az Anadolu török hírügynökség riporterének adott interjújában ugyanakkor azt hangoztatta, hogy helytelen kapcsolatba hozni a vízummentesség ügyét a menekültválsággal. Kifejtette, hogy a visszafogadási megállapodás a Törökország európai uniós tagságáról szóló tárgyalásokon olyan állomás, amelyet már a szíriai válság kialakulása előtt előzetes egyezmény keretében előkészítettek. A vízummentesség kérdése jelenleg olyan pontra jutott, hogy az Európai Unió számos Törökországnak tett ígéretét nem tartotta be – fűzte hozzá a politikus.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »