Vizsgálatot követel az ENSZ egy feltételezett gázai háborús bűncselekmény ügyében

Vizsgálatot követel az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága Izraeltől egy feltételezett gázai háborús bűncselekmény ügyében, amelyet hadserege követhetett el. A terrorállam elfogultnak tartja a kérést.

Szerdai keltezésű közleményében az ENSZ-hivatal közölte, hogy "aggasztó értesüléseket" kapott tizenegy fegyvertelen palesztin férfi Gázavárosban történt halálával kapcsolatban. A férfiak kedden haltak meg, amikor az izraeli hadsereg a város egyik olyan lakóházát támadta meg, amelyben több család is lakott.

Az izraeli katonák "jelentések szerint különválasztották a férfiakat a nőktől és a gyerekektől, majd tüzet nyitottak, és a családtagjaik szeme láttára megöltek legkevesebb tizenegy férfit" – közölte az Euromed Emberi Jogi Megfigyelő Központ. Az ENSZ-hivatal megerősítette a tizenegy palesztin férfi halálát, de hozzátette, hogy "még nem fejezték be a gyilkosságok körülményeinek kivizsgálását". Az izraeli hatóságoknak "haladéktalanul független, alapos és hatékony vizsgálatot" kell lefolytatniuk az ügyben a hivatal szerint.

Hírdetés

Izrael genfi ENSZ-képviseletének közleménye szerint ezek a vádak "alaptalanok és hazugok". Az izraeli hadsereg vizsgálata alapján semmi nem támasztja alá az ENSZ-hivatal állításait, azok a képviselet szerint gyakorlatilag "vérvádnak" felelnek meg – hozakodtak elő a régi "antiszemita kártyák" egyikével.

Több mint két hónappal a gázai háború kezdete óta az izraeli hadsereget egyre hevesebben bírálják, és egyre nagyobb a fegyverszünetet követelő nemzetközi nyomás. Heves vitát váltott ki, hogy a múlt héten egy izraeli katona megölt egy anyát és a gyermekét Gáza egyetlen katolikus temploma előtt, valamint hogy izraeli katonák tévedésből lelőttek három olyan izraeli fiatalt, akik előtte a Hamász túszai voltak.

A Hamász Izrael elleni október 7-i támadásának megtorlására – amelyben mintegy ezerkétszáz ember halt meg, és mintegy 250 túszt ejtettek -, Izrael háborút indított az iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben, amiben eddig mintegy húszezer ember halt meg. Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) csütörtökön kiadott jelentése szerint a háború miatt több mint 570 ezer ember éhezik a Gázai övezetben.

(MTI/AFP nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »