Vizsgálatot kér az EP Petíciós Bizottsága a Beneš-dekrétumok ügyében

Vizsgálatot kér az EP Petíciós Bizottsága a Beneš-dekrétumok ügyében

Az Európai Parlament (EP) Petíciós Bizottsága kedden délelőtt tárgyalta a Beneš-dekrétumok miatt még évekkel ezelőtt beadott petíciókat. A testület felszólította az Európai Bizottságot, végezzen újabb és mélyrehatóbb vizsgálatot a kérdésben.

Miután az EP Petíciós Bizottsága meghallgatta a petíció beadóit és megtárgyalta a kérdést, az uniós parlament testületének az elnöke, a spanyol Dolors Montserrat (EPP) azt mondta, felkérik az Európai Bizottságot, hogy a Beneš-dekrétumok ügyében folytasson újabb és mélyreható vizsgálatot.

Hírdetés

„Eközben vegye figyelmebe az ügyben született legújabb bírósági ítéleteket”

– tette hozzá Montserrat. Az elnök ezzel egyrészt a lapunk által feltárt, a D4-es autópálya alatti földek ügyére utalt, amelyek elkobzását az állam a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akarja ma bevégezni, másrészt Bosits Miklós ingatlanjainak esetére hivatkozott. Az utóbbi földterületek tulajdonjogát ugyancsak a dekrétumokra hivatkozva akarja elperelni Bositstól a szlovák állam. Ez utóbbi ügyben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága már kimondta, Bositsnak sérült az igazságos eljáráshoz való joga.

Montserrat ugyancsak kijelentette, a petíciókat nem zárják le.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »