Vizsgálatot indít a BME gólyatáborában történt botrány miatt az oktatási jogok biztosa

Vizsgálatot indít a BME gólyatáborában történt botrány miatt az oktatási jogok biztosa

Hivatalból indít vizsgálatot az oktatási jogok biztosa a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) bodajki gólyatáborában történtek miatt – adta hírül az MTI.

Aáry-Tamás Lajos pénteken azt közölte: sajtóhírekből értesült arról, hogy a BME egyik gólyatáborában az egyetemre felvett fiatalok jogai súlyosan sérülhettek.

"Hivatalból vizsgálatot indítok, amelyben a BME rektorától teljes körű tájékoztatást kérek a történtekről"

– tette hozzá Aáry-Tamás.

Az ombudsman tájékoztatása szerint mindazok, akik segíteni szeretnék a történtek feltárását és megértését, akár a nevük elhallgatása mellett megtehetik ezt az ennek helyet adó honlapon megtalálható elérhetőségek bármelyikén.

Hírdetés

"Az elmúlt 25 esztendőben kiemelt jelentőséggel vizsgáltam az egyetemi hallgatók méltóságát sértő vagy veszélyeztető helyzeteket, ebben az esetben is így járok el"

– írta az oktatási jogok biztosa.

Ismeretes, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának augusztus 14. és 17. között megrendezett bodajki gólyatáborában sajtóhírek szerint megalázó módon bántak a leendő elsőéves hallgatókkal. Először az volt hír, hogy az óvszerek kitiltásával akarták megakadályozni a hallgatók közötti szexet, a tábor után pedig a résztvevők megalázó élményekről számoltak be. Például elkobozták a gyógyszereket, s mosdóba is alig engedték a gólyákat.

Csütörtökön egyébként megkezdte munkáját a BME munkacsoportja is, ami felülvizsgálja a gólyatáborok szabályozását. Azt már bejelentették, hogy jövő évtől a gólyatáborokat új modell szerint, központilag szervezik majd.

(Címlapkép: Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja beszédet mond az egyetemen 2024. március 5-én. MTI/Soós Lajos)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »