Vízköpők – Ősi, rejtélyes és félelmetes, bajelhárító lények

A vízköpőket sokféle rémisztő arccal ábrázolják. A középkori templomok tornyairól és tetőiről vigyorognak és tekintenek le ránk rosszindulatúan. Évszázadokon keresztül ott álltak, hogy elriasszák a gonoszt. Nem csupán a Brit-szigetek, hanem Írország és sok más európai ország hatalmas katedrálisainak és templomainak dekorációi. A hagyomány úgy tartja, hogy a vízköpőket a középkor folyamán készítették.

 

A Szent István Katedrális vízköpői Bécsben.

 

A történetük azonban egészen a művészetek hajnaláig nyúlik vissza, amikor az ember démonokat teremtett azzal a céllal, hogy távol tartsa a többi démont. Eme lények számos példájával találkozhatunk az ókori civilizációkban is.

 

A díszítő vízköpők használata ismeretes volt az ókori egyiptomiak, az etruszkok, a görögök és a rómaiak előtt is, de a világ más részein is találtak vízköpőszerű véseteket, kiváltképp olyan országokban, amelyekre hatást gyakorolt az európai kultúra és hagyomány. Mint amilyen például Mexikó.

 

Számos képen és ábrán is feltűnnek. Azt mondják, hogy nincs két egyforma vízköpő, ugyanakkor senki sem tudja, miért van ez így.

 

Találkozhatunk velük az egyiptomi templomok tetőzetén, ahol a szájuk szolgált a víz elvezetésére, kvázi kiköpésére. Emellett a görög templomokat is díszítették vízköpőkkel oroszlán és más állatok formájában.

 

Később ezek a lények szigorúan díszesek lettek és feltehetően sok olyan formát öltöttek magukra, mint amilyenek a sárkányok, az ördögök, a démonok, a félig emberi, félig állati lények csakúgy, mint igazi emberek vagy emberi osztályok karikatúrái.

 

A „vízköpő” elnevezést gyakran Szent Romanusnak, a franciaországi Rouen érsekének tulajdonítják.

 

Vízköpők a Washingtoni Nemzeti Katedrálison

 

A legenda szerint ez védte meg az országot egy Goji nevű szörnytől. Olykor „Gargouille”-nak is nevezik. Róla úgy tartják, hogy egy legendás sárkány volt denevérszerű szárnyakkal, hosszú nyakkal és képes volt tüzet okádni a szájából, a Szajna folyó közelében egy barlangban élt a 7. században, és Rouen városát, illetve annak lakosait sanyargatta. Szent Romanus ölte meg, aki Rouen érseke volt. Miután a sárkányt elpusztította, a teste lángba borult, s mindenét elemésztette a tűz a fejét és a nyakát leszámítva, amit egy épületre erősítettek.

Feltehetően annyira félelmetes volt a szörnyeteg látványa, hogy még a gonosz szellemeket is elűzte. Emiatt kezdték egyesek a szörnyet védelmezőnek hívni, s ezért helyeztek el hasonló faragványokat a templomokon és más fontos épületeken.

 

Eredetileg a fogalmat csak a klasszikus párkányzat vésett oroszlánjaira vagy terrakotta vízköpőire alkalmazták, mint amilyenekkel a római Pompejiben találkozhatunk.

 

A washingtoni Nemzeti Katedrálisnak Washington D. C.-ben 112 vízköpője (vízelvezetője kiömlőnyílással) van, valamint ezer is több groteszk műve (vízköpő nélkül). Amikor az emberek a vízköpőkre gondolnak, a legtöbben szörnyeket, sárkányokat és hasonlókat látnak lelki szemeik előtt, holott oly sok más érdekes és furcsa alak létezik még.

 

A szó később tiltottá vált főként a középkori európai, groteszk, faragott vízköpőire vonatkoztatva.

 

Gyakorta alkalmazzák a kifejezést helytelenül más bizarr szörnyekre is, pedig a vízköpőknek mindig van vízelvezető funkciójuk, míg más faragott bestiáknak nincs.

A lényeg, hogy nem minden groteszk lény vízköpő, de minden vízköpő valójában groteszk.

 

Hírdetés

Egy francia szerzetes, Clairvaux-i Szent Bernát (1090-1153) arról volt híres, hogy ily módon emelte fel szavát a vízköpőkkel szemben, amik többségének valószínűleg nem ismerte a rendeltetését:

 

„Mit csinálnak ezek a képzeletbeli szörnyek a kolostorokban a testvérek szeme láttára? Mi értelmük van ezeknek a tisztátalan majmoknak, ezeknek a furcsa, vad oroszlánoknak és szörnyetegeknek? Mi célból vannak oda helyezve ezek a lények, félig emberek-félig állatok, vagy ezek a pettyes tigrisek? Láttam sok testet egytelen fejjel és sok fejet egy testen. Itt van egy négylábú kígyó fejjel, ott egy hal egy négylábú fejével, amott egy félig ló-félig kecske állat….

Minden bizonnyal, ha mi nem is pironkodunk ilyen abszurditásokon, legalább sajnálkoznunk kéne afelett, hogy időt szentelünk ilyenekre.” (“Apologia ad Guillelmum abbatem”, as part of the ‘Library of Latin Texts.’)

 

Még az USA-ban is használják a vízköpőket a modern épületeken dekoráció gyanánt, például rozsdamentes acél változatban a New York-i Chrysler Buildingen, a Princeton Egyetemen, a Chicagói Egyetemen és a Duke Egyetemen.

 

Szédítő magasságban helyezik el őket, az emberi szemek számára gyakran észrevehetetlenül, de a mi mozgásunkra éberen figyelve. Századok óta figyelnek bennünket. A híres Notre Dame-i Katedrális félig ember, félig állat vízköpői gyakorolnak ellenőrzést Párizs felett, s teszik ezt már a középkor óta.

 

Talán a leghíresebbek azok a vízköpők, amelyek a washingtoni Nemzeti Katedrálist díszítik Washington D. C.-ben, ami a hatodik legnagyobb katedrális a világon, s valószínűleg ez a valaha készült legutolsó gótikus katedrális.

 

A washingtoni Nemzeti Katedrálisnak Washington D. C.-ben 112 vízköpője (kiömlőnyílással ellátott vízelvezetője) van, valamint ezernél is több groteszk műve (vízköpő nélkül). Amikor az emberek a vízköpőkre gondolnak, a legtöbben szörnyeket, sárkányokat és hasonlókat látnak lelki szemeik előtt, holott oly sok más érdekes és furcsa alak létezik még.

Vess rájuk egy pillantást: Washington National Cathedral: 112 Gargoyles

 

 

A híres Notre Dame-i Katedrális félig ember, félig állat vízköpői gyakorolnak ellenőrzést Párizs felett, s teszik ezt már a középkor óta.

 

Úgy gondolják, hogy nincs átlagosan elfogadott magyarázat arra, hogy ezek a furcsa, vésett lények miért is léteznek.

 

Vajon miért helyezték el ezeket a figurákat az épületek tetejére? Jelképes jelentéssel bírnak-e egyáltalán?  Vajon arra használták őket, hogy elijesszék az ördögöt, vagy talán csak az építészeti egyensúly érdekében? Vagy talán arra – mint ahogyan Klaus Schmidt (1953-2014), a Német Régészeti Intézetből felvetette –, hogy a „kor őrszemei”, az ősi vallási szentélyek őrei legyenek?

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/09/29/gargoyles-mysterious-ancient-fearsome-creatures-warding-off-evil/

 

A cikket írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post Vízköpők – Ősi, rejtélyes és félelmetes, bajelhárító lények appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »