Vitézy Karácsonynak: Ha azt szeretné, hogy még több fa legyen, akkor ne tiltsák meg

Sokkal több fát ültetnek az új, budai fonódó villamoshálózat mentén, mint amennyit a főváros kért, Karácsony Gergely főpolgármester mégis kevesli a facsemeték számát. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója Karácsony szemére vetette, hogy pont a fővárosi közműcégek tiltották meg a még több fa telepítését.

A közösségi médiában vitázik a főváros és a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezetője. Karácsony Gergely főpolgármester a kormányzati támogatással megvalósuló budai fonódó villamoshálózat újbudai szakaszának folytatása kapcsán arról beszél legújabb Facebook-posztjában, hogy a tervek a „rengeteg fakivágás miatt használhatatlanok”, sokkal „zöldebb” megoldást szeretne látni. Például egy fasort, a villamos Műegyetem rakparti szakaszán.

Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója Facebook-oldalán válaszolt Budapest városvezetőjének. Bejegyzésében a budai fonódó villamoshálózatot az elmúlt évtized nagy sikerének nevezte. Hozzátéve, hogy meglepte a hír, hogy Karácsony elégedetlen a tervekkel és több fát szeretne, hiszen a terveken pontosan annyi fa van, amennyit a főváros szeretett volna. Egy darabbal sem kevesebb.

Vitézy Dávid felhívta arra a figyelmet, hogy a főváros és a BFK képviselői által fele-fele arányban felálló projektirányító bizottság a terveket minden koncepcionális ponton jóváhagyta.

Hírdetés

Vitézy felhívta arra Karácsony Gergely figyelmét: a tervek minden tekintetben a lehető legzöldebbek.” A villamospálya ahol csak lehet, fűvel borított lesz, összesen 1,64 kilométer hosszban. A korábbi elképzelésekkel szemben hetven fával kevesebbet vágnak ki és 178-cal több új fát ültetnek.

Többet két okból sem lehet telepíteni: egyrészt még tovább csökkentenék az amúgy is radikálisan visszametszett parkolók számát, melyet sem a főváros felügyelete alá tartozó Budapest Közút, sem pedig a XI. kerület vezetése nem támogat. A Budapest tulajdonában lévő Fővárosi Vízművek pedig nem engedélyezte, hogy a parkolók alatt futó közművek fölé fákat ültessenek. Vitézy továbbá Karácsony Gergely figyelmét ráirányította arra, hogy többször is jelezte, hogy felvetéseire október óta semmilyen választ sem kapott – leszámítva Karácsony friss keletű Facebook-bejegyzését, melyben a terveken kéri számon azt, ami épp a főváros és cégei kérésére szerepel a terveken úgy, ahogy szerepel.

A BFK vezetője nehezményezi, hogy Karácsony most azt a benyomást kelti, „mintha nem tudna róla, hogy a tervezésben kollégái hétről hétre végig részt vettek az elmúlt év folyamán”.

Vitézy Dávid arra kéri Karácsony Gergelyt, hogy írja alá az október óta húzódó tulajdonosi és kezelői hozzájárulásokat, ha azt szeretné, hogy még több fa legyen, hívja be a Városházára és győzze meg a felügyelete alatt álló közműcégeket, hogy a BFK számára ne tiltsák meg több fa telepítését.

A villamosvonal ugyanis nem hangzatos Facebook-videók nyomán fog megépülni, ehhez a városvezetésnek el kell döntenie, hogy mit szeretne, és adja ki a szükséges hozzájárulásokat – válaszolt Karácsony Gergelynek, Budapest főpolgármesterének a közösségi médián keresztül Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »