Vitézy Dávid "összerakta" a MÁV augusztusát

Vitézy Dávid "összerakta" a MÁV augusztusát

A magyar állami vasút ismét negatív rekordot döntött az előző hónapban, ami a késéseket illeti.

Vitézy Dávid tette közzé hétfő reggel a Facebookon, hogy a múlt hónapban a jellemzően plusz pénzért, kötelező hegyjegy megváltásával használható, tehát feláras magyarországi InterCity-k mindössze 32,8 százaléka volt pontos (azaz késett kevesebbet, mint 5 perc) augusztusban. Úgy fogalmaz: „ilyen rossz értéket soha nem rögzítettek még, mióta vezetnek menetrendszerűségi statisztikát a magyar vasúton” – írja a 444.

A vont közlekedési államtitkár, főpolgármester-jelölt a vasút „végtelen szomorú leépüléséről” ír, és Orbán Viktor miniszterelnököt idézni:

érdemes összehasonlítani, mi volt „Lázár János előtt és Lázár János után”, mert „akkor megkapjuk a munkájának a bizonyítványát”.

Hírdetés

Mindehhez hozzáteszi, hogy „ha nem a kozmetikázott és mesterségesen felfújt utasszámokat, hanem az elmúlt évek késési adatait hasonlítjuk össze, akkor vajon milyen bizonyítványt kap a közlekedési miniszter?”

Az InterCity vonatok késéséről 2019 óta készül nyilvántartás. A Vitézy Dávid által közzétett diagramon látszik, hogy 2020 júliusában még 74,73 százalékuk pontos volt, négy IC-ből három. Mostanra azonban egyharmad alá csökkent a pontos szerelvények aránya.

A volt közlekedési államtitkár szerint a késéshullám „a Lázár János által meghozott hibás döntések sorozatának köszönhető”,és példaként hozza fel a lemondott járműbeszerzéseket, pályafelújításokat, fejlesztéseket, a hiányos karbantartást, járműhibákat és alkatrészhiányt, ami miatt „egyre több a tartósan félreállított, de amúgy jó állapotú IC-kocsi, motorvonat”.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »