Vitézy Dávid nem adja fel – még lehet újraszámolás

Vitézy Dávid nem adja fel – még lehet újraszámolás

A háromnapos határidő csütörtökön jár le, a főpolgármester-jelölt e-mailben vár jelzéseket azoktól, akik szabálytalanságot tapasztaltak a szavazatok összesítésekor.

Vitézy Dávid mindössze 324 szavazattal maradt alul Karácsony Gergellyel szemben a főpolgármester-választáson, de már a választás éjszakáján jelezte az LMP által támogatott jelölt, hogy bármi is lesz az eredmény – csak hajnali négy óra után jutottak el a szavazatok teles feldolgozásáig –, mindenképpen újraszámolást fog kérni a szoros eredmény miatt és azért, mert feltűnően sok, 24 ezer érvénytelen szavazólap volt.

Csakhogy a választási eljárásról szóló törvény szerint önmagában a kis szavazatkülönbség nem indokolja az újraszámolást, hiszen a szavazókörökben eleve újraszámolnak minden voksot, hiszen csak akkor írhatják be a jegyzőkönyvbe az eredményt, ha legalább kétszer minden tag ugyanannyi szavazatot számol össze. A szabályok szerint a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára vagy a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozással lehet fellebbezést benyújtani. Tehát Vitézy Dávidnak konkrétumokkal kell szolgálnia: meg kell jelölnie, pontosan melyik körzetben milyen törvénysértésről tud, és bizonyítékokat is csatolnia kell.

Hétfő este megjelent a hivatalos határozat is, amelyben a Fővárosi Választási Bizottság megállapította a főpolgármester-választás eredményét, amelynek értelmében Karácsony Gergely, a Párbeszéd-Zöldek–DK–MSZP közös jelöltje maradhat a főváros élén. Ám a határozat még nem jogerős, ellene három napig lehet fellebbezni jogszabálysértésre való hivatkozással.

Vitézy Dávid pedig vélhetően fellebbezni készül, mert a Facebook-oldalán hétfő este azt írta, hogy „egész nap sorra érkeznek hozzánk jelzések a rekordszámú, közel 25 000 érvénytelen szavazattal kapcsolatban. Ezek alapján úgy tűnik, olyan eljárásjogi hibák fordultak elő, melyek befolyásolhatták a főpolgármester-választás végeredményét.” Ezért arra kérte követőit, hogy ha ilyet tapasztalnak, akkor azt küldjék el neki.

Hírdetés

Korábban pedig arra szólította fel a Fővárosi Választási Irodát, hogy a jogorvoslatok lezárultáig minden szavazatot, jegyzőkönyvet és urnát őrizzen meg, minden befolyási kísérletet akadályozzon meg, és tegye lehetővé, hogy minden budapesti számára megnyugtató módon tudjon zárulni ez a rendkívül szoros főpolgármester-választás.

Az ügyben megszólalt a Nemzeti Választási Bizottság tagja. Litresits András, aki az MSZP delegáltja a testületben, azt mondta az ATV-ben, ahhoz, hogy a szavazatokat újra összesítsék, megalapozott fellebbezés kell, például arról, hogy érvényes szavazatot korábban nem számoltak, vagy érvénytelent adtak hozzá a többihez.

„Ha ezt életszerűen, a valószínűsítés szintjén sikerül megfogalmazni, tanúnyilatkozatokban, illetve a fellebbező fél részéről, akkor kerülhet sor újraszámlálásra és annak eredményeképpen változhat adott esetben az eredmény” – tette hozzá. A fellebbezésre a szavazóköri eredmény megállapításától számított három napon belül van lehetőség.

Érdekesség, hogy megszólalt az ügyben Gulyás Gergely is, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Hír Tv-ben úgy fogalmazott, hogy a szoros végeredmény miatt helyes és indokolt lenne az újraszámlálás, és legalább az érvénytelen voksokkal érdemes lehet ezt megtenni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »