Vitát váltott ki a cseh képviselőházban az uniós migránskvóta támogatása

Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.

"A kormánynak nem volt felhatalmazása ennek a reformnak a támogatására" – jelentette ki Tomio Okamura, az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke a parlamenti alsóházban.

"A belügyminiszter ezzel gyakorlatilag összetaposta a migránsok kötelező elosztását célzó kvóták elleni többéves cseh küzdelmet" – mutatott rá Jana Mracková Vildumetzová, az ellenzéki ANO mozgalom képviselője.

Hírdetés

Mindkét ellenzéki mozgalom egyúttal jelezte, hogy rendkívüli képviselőházi ülés összehívását fogja kezdeményezni a szerintük rossz irányban módosult cseh kormányzati álláspont megvitatására.

Vít Rakusan belügyminiszter visszautasította a bírálatokat. "A megegyezés alapján állapítanak meg elosztási kvótákat, csupán azt, hogy az egyes tagállamok kötelezően támogatni fogják a migráció által leginkább sújtott országokat" – írja Rakusan közleményében. Aláhúzta: Csehország bizonyos időre felmentést kap ez alól, tekintettel a nagyszámú, több százezer ukrán menekült befogadására.

A cseh belügyminiszter az uniós miniszterek megállapodását sikernek minősítette. "Korrekt közös megoldásra jutottunk, amelyet régóta aktívan igyekeztünk elérni. Nincsenek elosztási kvóták, csak kötelező szolidáris pénzügyi támogatás a leginkább leterhelt tagállamoknak. Ilyen programja Csehországnak a belügyi tárcán keresztül már évek óta működik" – mutatott rá Vít Rakusan.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »