Visszavonul az an-Núszra Front

Visszavonul az an-Núszra Front

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló szíriai an-Núszra Front hétfőn bejelentette, hogy visszavonul az Iszlám Állammal (IÁ) vívott harc aleppói frontvonalától, átengedve azt más felkelőknek, és kivonulva ezzel egy olyan övezetből, ahol Törökország ütközőövezetet akar létrehozni a szíriai kurd milíciákkal szemben.

Az an-Núszra Front vasárnapi közleményében bírálta az Egyesült Államok és Törökország tervét, amellyel ki akarják szorítani a szélsőséges iszlamista szervezetet a szíriai–török határ térségéből. Az Iszlám Állam ellenségeként ismert an-Núszra szerint Törökország valójában egy kurd államalakulat létrejöttét kívánja megakadályozni Szíria északi részében az Iszlám Állam elleni harc ürügyén.

Az an-Núszra Front hangsúlyozta, hogy más térségekben, így Hama tartományban és a libanoni határ közelében húzódó Kalamún-hegységben továbbra is tartja a frontvonalakat. Noha a szervezet az Iszlám Állam ellensége, a határtérségben elfoglalt állásaik hátráltatták az amerikai vezetésű koalíciónak az Iszlám Állam elleni fellépését, mert megtámadták az utóbbi elleni harc érdekében kiképzett szíriai felkelőket.

Hírdetés

Rezeg az együttműködés léce

Az ütközőövezetnek, amit Törökország a szíriai határ térségében tervez, az lenne a célja, hogy megakadályozza a befolyásos szíriai kurd milíciát, a Népvédelmi Egységeket (YPG) abban, hogy tovább növeljék a szíriai–török határ mentén az ellenőrzésük alatt álló, 400 kilométer hosszan húzódó területet. A YPG az Egyesült Államok vezette szövetségesek légicsapásainak támogatásával jelentős területeteket foglalt el tavaly az Iszlám Államtól.

Az an-Núszra Front az egyik legerősebb szervezet azok között, amelyek a szíriai kormány ellen harcolnak. Becslések szerint negyedmillió embert ölt meg, és jelentősen csökkentette Bassár el-Aszad szírai elnök befolyását a nyugat-szíriai városokban, és jelentős szerepe volt a lázadók idei előrenyomulásában is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »