Visszavonul a 90 éves legenda, de nem akarja kimondani

Visszavonul a 90 éves legenda, de nem akarja kimondani

Szeptemberben Luzernban teszi le a pálcát a holland Bernard Haitink.

Különleges módon jelentette be visszavonulását a 90 éves karmesterlegenda, a holland Bernard Haitink. A Fidelio.hu összeállításában olvasható, 65 év után, szeptember 6-án Luzernben búcsúzik.

2018 júniusi, koncert közbeni esése után idén januárban ugyanis még azzal nyugtatott mindenkit, hogy „szabadságra megy”, ám most egy holland lapnak elárulta, „hazai pályán” – az amszterdami Concertgebouw-ban – június 15-én utoljára vezényel (műsoron: Bruckner VII. szimfóniája – ezzel kezdődött 65 éves karmesterkarrierje), ezt követi a luzerni búcsú.

Hírdetés

„Azért mondtam azt, hogy szabadságot veszek ki, mert nem akarom azt mondani, hogy abbahagyom” – mondta a lapinterjúban Haitink, aki legutóbb 27 évig állt a királyi zenekar élén – velük 1509 koncerten van túl -, de dirigált Münchenben, Chicagóban, Londonban és Berlinben is.

„Ha az ember könnycseppet hullat, akkor azt tegye egyedül” – fogalmazott egyszerűen búcszkodás helyett; „nem muszáj már” vezényelnie, vélekedett.

Amszterdam és Luzern között nyáron az Európai Kamarazenekart és a Bécsi Filharmonikusokat vezényli, tisztelői Salzburgban, Londonban is láthatják még.

Nyugdíjasként feleségére bízza majd időbeosztását, és rengeteget szeretne még olvasni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »