Visszavont rezsicsökkentés: több tízezerbe kerülhet az „ingyenes” kéményvizsgálat

Visszavont rezsicsökkentés: több tízezerbe kerülhet az „ingyenes” kéményvizsgálat

Míg korábban Németh Szilárd rezsibiztos azt állította, hogy a rezsicsökkentés kerékkötői – egyebek között – a kéményseprők, most az a veszély fenyeget, hogy kiveszik az ellenőrzések egy részét a szakma kezéből, így újra fizetőssé válhat a kéményseprés a lakosság számára. Lapunk szerette volna megtudni a politikustól, hogy mit szól a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezett rendeletmódosításához, amely lényegében szembemegy a rezsicsökkentéssel, ám lapzártánkig nem értük utol. A kormányzat ugyanis arra készül, hogy felülírja az úgynevezett kéményseprési törvényt, s ezzel a gázszerelők kezébe adja egyes, gázzal működő, úgynevezett kondenzációs kazánok füstelvezetőinek ellenőrzését – nyilatkozta lapunknak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Vámos Csaba elmondta: a döntéssel újabb csapást mérne a kormány a kéményseprési iparágra, és évi tízmilliárd forintos nagyságrendű piachoz juttatna bizonyos üzleti köröket. A tervezett módosítás ma még a kazánnal fűtő háztartások hozzávetőleg negyven százalékát érintheti. Később azonban egyre nő a „fizetős ügyfelek” köre, mivel tavaly július óta már csak kondenzációs kazánt lehet beépíteni a régiek helyére.

Vámos Csaba megjegyezte: tavaly július óta ingyen vizsgálták a lakossági füstelvezetőket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei vagy a magán-kéményseprőcégek a kétévente kötelező kéményellenőrzésekkor. A későbbiekben azonban több tízezer, akár 20-30 ezer forintot is elkérhetnek majd a gázszerelők a kazánokhoz tanúsítvánnyal igazoltan tartozó elvezetők évi rendszeres ellenőrzéséért, mind a lakossági, mind a céges ügyfelektől. Ez pedig aligha áll összhangban a kormányzat által hangoztatott „rezsiharccal”, illetve a „rezsicsökkentés megvédésével” – tette hozzá a szakember.

Kiemelte: a minisztériumi rendelet módosításához csak kormánydöntésre van szükség, a jogszabály-változtatáshoz nem kell parlamenti jóváhagyás. Így az új rendelkezés a kormányzat akarata szerint akár heteken belül életbe léphet.

Hírdetés

Leikauf Tibor, a Magyar Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke lapunknak korábban elmondta: a kormány az európai előírásokkal ellentétes, értelmetlen és végrehajthatatlan szabályozást szándékozik bevezetni. Az uniós jogi normák szerint ugyanis az égéstermék-elvezetők a kéményhez tartoznak, így azokat egyértelműen a kéményseprőknek kell megvizsgálniuk, amikor a teljes elvezetőrendszert ellenőrzik.

http://mno.hu/

Annak pedig nincs értelme, hogy az egyes füstelvezetők között különbséget tegyenek a törvényalkotók attól függően, hogy melyik gyártó készítette, és melyik milyen tanúsítványt adott a terméke mellé. Emellett a különböző gyártmányokat diszkrimináló előírás nem lesz végrehajtható, mivel a kéményseprő képtelen lesz megállapítani, hogy az adott lakásban éppen melyik gyártó termékével áll szemben, és hogy az elvezető valóban az utolsó csavarig azonos-e a tulajdonos által felmutatott dokumentumokban szereplő rendszerrel. A szakembereknek amúgy is az elvezetők rendeltetésszerű működését, például a megfelelő tömítettséget kell vizsgálniuk, nem a gyártó kilétét.

A szövetség elnöke hangsúlyozta: miután az ilyen rendszerek ellenőrzését a kéményseprési törvény szabályozza, azt nem írhatja felül alacsonyabb szintű jogszabály, vagyis egy rendelethez tartozó szabályzat. Ám ez alól úgy igyekszik kibújni „a változást erőltető érdekcsoport”, hogy új kifejezést alkotott: az égéstermék-elvezetőket átneveznék égéstermék-vezetőknek. Azt remélik, hogy ezáltal bizonyos füstelvezetőket ki tudnak vonni a kéményseprési törvény hatálya alól, s azok működtetésének szabályozása átkerülhet az egyik nemzetgazdasági minisztériumi rendelethez tartozó úgynevezett műszaki biztonsági szabályzat hatáskörébe, amelynek módosítását tervezik.

Vámos Csaba szerint a szabályok megváltoztatása után megtörténhet, hogy egy „kormányközeli üzleti körökhöz tartozó” kazángyártó füstelvezetőt vásárol a készülékéhez egy másik gyártól, ellátja a saját emblémájával, majd tanúsítványt ad ki arról, hogy az elvezető a gyártmánya tartozéka. Ezután pedig az elvezetőt már csak a vele szerződésben lévő gázszerelők ellenőrizhetik, akik bármekkora összeget elkérhetnek a vizsgálatért az ügyfelektől. Különösen akkor, ha a gyártó kiköti, hogy készülékét csak a „saját” szakembere szervizelheti. – Így lesz az ingyenes szolgáltatásból hatalmas üzlet a családok kárára – fűzte hozzá a szakszervezeti vezető.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.13.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »