Visszavonják az ebadóról szóló javaslatot

„Mivel a javaslat alkalmat ad a szándékos félremagyarázásra” a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kezdeményezte annak visszavonását, „átdolgozás céljából”. A parlament honlapján már „lezárt” kategóriában szerepel a sokat vitatott törvényjavaslat. 

„El szeretnénk kerülni, hogy az állatvédelem ügyét az ellenzéki pártok hisztériakampányuk céljaira használják, és ezzel megtévesszék a jószándékú állatbarátokat” – áll az FM közleményében.

Hírdetés

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslat egyebek mellett lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok akár kutyánként 20 ezer forintos ebadót (hivatalosan: ebrendészeti hozzájárulást) szedjenek be. Ez ugyan most is így van, de mégis ez a rendelkezés szúrt szemet sokaknak, főleg, hogy a vadászkutyák mentesültek volna alóla.

A javaslatot élesen kritizálták az ellenzéki pártok, főleg azért, mert kimondta volna, hogy a kóbor állatok 15 nap elteltével az állam tulajdonába kerülnek. A törvényjavaslat rendelkezett arról, hogy az elkobzott állatokat hat hónap után az elkobzott állatokat is meg lehet ölni, ha addig nem kerülnek új gazdához, például nem sikerül örökbe adni vagy állatkertben elhelyezni.

Állatvédő szervezetek leginkább azt kifogásolták, hogy elveszítették volna ügyféli jogállásukat az állattartással kapcsolatos eljárásokban, vagyis nem léphettek volna fel a törvény előtt például állatkínzás ellen, vagy a vadászok által lelőtt kutyák ügyében.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »