Visszavonják a magyarok ellen kirohanó Basescu moldovai állampolgárságát

Visszavonják a magyarok ellen kirohanó Basescu moldovai állampolgárságát

Moldova megválasztott elnöke, Igor Dodon egy szerda esti moldovai televíziós műsorban kijelentette: beiktatása után azonnal kezdeményezi Traian Basescu volt román elnök és felesége moldovai állampolgárságának visszavonását – közölte az Agerpres román hírügynökség csütörtökön.

A Moszkva-barát szocialista politikus november 13-án nyerte meg a moldovai elnökválasztást, beiktatása december 23-án lesz. Traian Basescu volt román elnök és felesége a választási kampányban, november 3-án tette le Chisinauban a moldovai állampolgársági esküt.

A gesztussal Igor Dodon ellenjelöltjének, a Moldova Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledését szorgalmazó Maria Sandunak a választási esélyeit próbálta növelni.

Igor Dodon szerdán kijelentette: a moldovai hatóságok Traian Basescu esetében nem tartották be az állampolgárság megadásának a procedúráját. Erre épül majd az állampolgárság megvonását kezdeményező beadvány.

“Ha Basescu a Moldovai Köztársaság állampolgára akar lenni, törvényesen kell az állampolgárságot megszereznie, úgy, ahogy az jár” – idézte az Agerpres a megválasztott államfő szavait.

Hírdetés

A romániai politikában a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöki tisztségét betöltő Traian Basescu számít Romániában a Moldovával való egyesülés leghangosabb szószólójának. A PMP a szavazatok öt százalékát szerezte meg a vasárnap tartott romániai parlamenti választásokon.

Basescu még elnöki mandátuma idején többször kijelentette: a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás után Romániának a legfontosabb célja a Moldovával való egyesülés kell legyen.

Basescu nekiugrott a magyaroknak is

Traian Basescu múlt pénteken Facebook-oldalán reagált arra, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter eltiltotta a magyar diplomatákat a román nemzeti ünnepen való részvételtől. Amint Izsák Balázs felidézte: Basescu többek között azt írta: “Orbán Viktor barátom, mi nem akarjuk Budapestet még egyszer meglátogatni, ahogy azt tettük az elmúlt száz év folyamán a ti beleegyezésetek nélkül. De ne provokálj, mert nekünk is van tűréshatárunk”. A volt államfő hozzátette: a magyar nagykövetet ki kell utasítani Romániából, és haza kell hívni a budapesti román nagykövetet, enélkül ugyanis “ezek a politikai kalandorok nem értik meg, hogy Románia határa a Tiszáig tart. Isten óvjon titeket, budapesti csahos kutyák, hogy erre emlékeztessünk”.

MTI / Polgárportál

The post Visszavonják a magyarok ellen kirohanó Basescu moldovai állampolgárságát appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »