Visszavág az Uber

Nem tetszik az Ubernek, hogy a kormány a jelek szerint a taxisokat választotta, ezért a cég is támadásba lendült.

Nem zárkózik el az Uber az együttműködéstől, a cég képviselői egy hete tárgyaltak is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetőivel, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával – közölte a Világgazdasággal az Uber Hungary operatív igazgatója, Fekete Zoltán. A vezető azután adott hangot értetlenségének, hogy a fejlesztési tárca államtitkára, Fónagy János szerdán arról beszélt: az Uber nem hajlandó együttműködni. Közölték akkor a kormányzattal, hogy az Uber kiállít számlát az utazások után, ugyanakkor várják a javaslatokat ennek formai elvárásaival kapcsolatban.

Húsz európai országra szóló biztosítás

Fekete szerint az is tévedés, hogy az uberesek nincsenek biztosítva, miután utanként ötmillió dolláros felelősségbiztosítással védettek az utasok. A cég húsz európai országra szóló biztosítással rendelkezik. Emellett az Uber szerződött egy budapesti oktatási szervezettel is, ahol már kétszázan tettek sikeres pályaalkalmassági és személyszállítási vizsgát, de nagyjából ennyi folyamatban van még. Ugyanakkor Fekete is elismerte, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság több esetben bírságot szabott ki, miután a Budapesti Közlekedési Központ ellenőrzést tartott az Uber-sofőröknél.

Hírdetés

A gyermekpornóval egy kategóriában

Az Ubert megdöbbentette a kormány azon bejelentése is, hogy adott esetben kivonhatják az uberesek autóit a forgalomból. „Múlt héten még arról beszéltünk, hogy milyen módosításokra van szükség az elektronikus számlánkkal kapcsolatban, hogy mindenben megfeleljünk az adóhatóság kívánalmainak, tegnap pedig már a gyermekpornóval egy kategóriába tartozó illegális tevékenységként tüntetnek fel minket” – jelentette ki Fekete a HVG.hu csütörtöki cikke szerint. Fekete szerint az sem igaz, hogy az Uber hollandiai központja megtagadta az együttműködést, sőt, szerinte oda megkeresés sem érkezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről.

Az Uber a céggel szembeni döntésekre válaszul online petíciót indított, ennek aláírásakor pedig automatikus üzenet megy Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez és Fónagy Jánoshoz. Ezt a petíciót a Világgazdaság szerint néhány óra alatt már több mint háromezren aláírták.

Fekete beszélt arról is: az Európai Bíróság előtt van annak kérdése, minek minősül az Uber, fuvarközvetítőnek, esetleg egy informatikai szolgáltatást nyújtó cégnek. Szerinte az Uber utóbbi kategória alá tartozik, a bíróság döntése pedig precedensértékű lesz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »