Visszautasítják a romák a minősítést

Visszautasítják a romák a minősítést

A RomNet portál főszerkesztője visszautasította Lázár János szavait, miszerint azért foglalkoznak egyes orgánumok – így ők is – Farkas Flórián ügyeivel, mert a politikus cigány származású. Több roma politikus állította, a kancelláriaminisztertől szereztek tudomást róla, hogy Farkas cigány. A kisebbségi vezetők szerint a kormánynak elfogytak az érvei a miniszterelnöki biztos védelmére.

Viccesnek, egyben szánalmasnak tartom, ahogy a kormányzat védi a védhetetlent, és félremagyaráz napnál is világosabb dolgokat – így reagált Hidvégi-B. Attila, a RomNet portál főszerkesztője Lázár János szavaira, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Farkas Flóriánt azért érik támadások, mert cigány. Az újságíró – aki számtalan cikkében mutatott rá a korábban Farkas által vezetett Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) kétes pénzköltéseire – úgy látja, a kormány tagjainál elfogytak az észérvek, ezért húzták elő az etnikai kártyát.

Ne egy rovott múltú alak zárkóztasson fel

Mint mondta, a RomNet nem azért foglalkozik a roma önkormányzat ügyeivel és volt vezetőjével, mert Farkas Flórián cigány, hanem mert nyilvánvaló, hogy egy népcsoport jövője a tét.

Hidvégi-B. Attila kijelentette, a RomNet portál nem párthovatartozás vagy származás alapján értékeli a politikusokat, ezért visszautasítja a Miniszterelnökséget vezető miniszter diszkriminációra utaló kijelentését. Hozzátette,

joggal volna elvárható, hogy a társadalmi felzárkózás zászlóshajójának a kapitánya ne egy kétes múltú és erkölcsű cigány legyen.

Végül kitért arra is, hogy a független igazságszolgáltatás majd kideríti, pontosan milyen felelősségük van a roma vezetőknek az uniós és hazai programok esetleges visszaéléseiben. A roma társadalom pedig majd értékítéletet alkot arról, továbbra is akarnak-e a modern kori rabszolgaság alávetettjei maradni.

Hírdetés

Utolsó szalmaszál Farkas Flóriánnak

Hasonló véleményt fogalmazott meg Vajda László, az ORÖ egyik képviselője, aki a korábbi alternatív vizsgálóbizottságot vezette. Ő azt a kérdést tette fel, vajon elég indok-e valakinek a cigány származása arra, hogy így megvédje a miniszter. Közölte, Farkas Flórián elsősorban magyar állampolgár, a magyar törvények pedig rá is vonatkoznak. Mint mondta, őt meglepetésként érte az is, hogy a miniszterelnöki biztos cigány, ugyanis ez nem köztudott róla a roma társadalomban. De – ahogy fogalmazott – ha cigány, akkor pedig nagy szégyen, hogy a magyarországi kisebbséget így lejáratja. A képviselő egyébként úgy látta,

Lázár Jánosnak „elfogyhatott a lőszere”, már nem tud mit kitalálni Farkas Flórián védelmére. Ez az utolsó mentőöv – mondta.

A cigányok nem láttak rasszizmust

Lakatos Oszkár, a Lungo Drom Heves megyei elnöke szintén arra mutatott rá, nem tudja, honnan veszi Lázár János, hogy Farkas Flórián cigány, ugyanis ők nem tartják annak. Egyébként szerinte ha a kancelláriaminiszternek csak ennyi érve van Farkas védelmére, az elég nagy baj. Közölte, a miniszterelnöki biztos büntetett előéletű, vagyis nem patyolattiszta, ez pedig meglehetősen aggályos, különösen abban a pozícióban, amelyben ő van. Hangsúlyozta, nem tartja hitelesnek Lázár Jánost, amikor a cigánykártyát játssza ki.

– Nem észleltem a Farkas Flóriánt vagy a roma önkormányzatot firtató cikkekben, hogy rasszista szándék állt volna mögöttük – ezt már a Roma Polgárjogi Mozgalom elnöke mondta a Magyar Nemzetnek. Dancs Mihály kifejtette, ha valaki ezekben az ügyekben bűnös, annak felelnie kell, és nem azért, mert cigány, hanem azért, amit tett. A roma politikus kiemelte, fontos tisztázni, hogy az ORÖ által alapított – a közelmúltig Farkas Flórián által vezetett – szövetkezet irányítására nem cigányokat neveztek ki, vagyis a felelősség nem őket terheli.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »