Visszatért a koronavírus-járvány, így újra megugrott az elhalálozás

Visszatért a koronavírus-járvány, így újra megugrott az elhalálozás

Szeptemberben több mint százan hunytak el a koronavírus miatt – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal (ŠÚ SR). Az előrejelzési modellek sajnos arra utalnak, hogy ez a szám a következő hónapokban csak növekedni fog.

A halálozási mutatók a koronavírus-járvány második hullámának lecsengése óta folyamatosan csökkentek. Az utóbbi 8 hónapban egyre kevesebb személy hunyt el az országban, szeptemberben azonban – a harmadik hullám megérkezésével – ismét megfordult, vagyis növekvővé vált a tendencia. Az előző hónapban összesen 4422 halálesetet jegyzett a Statisztikai Hivatal, ami az előző öt év átlagához képest 5,7 százalékos többlethalálozási arányt jelent.

„A járványhelyzet romlása miatt szeptemberben elérkezett a töréspont, 8 hónap után ismét nőtt az elhunytak száma. A többlethalálozási mutató is nő, de szerencsére még mindig a második legalacsonyabb az évben. Júliusban 1,5 százalékos volt, augusztusban pedig nem is beszélhettünk többlethalálozásról, mivel kevesebben hunytak el, mint az előző öt évben”

Hírdetés

– magyarázta Zuzana Podmanická, a hivatal népességügyi osztályának igazgatója.

A koronavírus az előző hónapban összesen 103 halálesetért volt felelős. Augusztushoz képest ez jelentős növekedés, hiszen akkor 10 áldozatot jegyeztek. A halálesetek okai közt a vírus ezzel a 12. helyről a 6. helyre ugrott: míg nyár végén csak a halálesetek 0,2 százalékát okozta a fertőzés, addig szeptemberben már a 2 százalékát. Ez már viszonylag magas arány, de még mindig jócskán elmarad az idei év első három hónapjától, amikor az elhunytak 39 százaléka a fertőzésbe halt bele.

Ebben az időszakban tetőzött a második hullám. Most, a harmadik hullám felerősödésekor az egészségügyi minisztérium nem sok jót jósol: becsléseik szerint októberben 450–550 halálesettel kell számolni, ami a szeptemberihez képest ötszörös növekedést jelenthet.

A koronavírus továbbra is az idős személyekre jelenti a legnagyobb veszélyt. Erről árulkodik, hogy ha a korosztályos bontást vesszük figyelembe, akkor csak a 65 év feletti korosztálynál figyelhető meg többlethalálozás. Az is árulkodó adat, hogy a szeptemberben elhunyt 103 korona-vírus-fertőzött 79 százaléka a 65 év feletti korosztályból került ki.

Ami a területi elosztást illeti, legrosszabbul Trencsén megye járt, hiszen a vírusban elhunytak 21 százaléka, vagyis egyötöde onnan került ki. Ebből a szempontból a legjobban Nyitra megye áll, ahol szeptemberben csak négyen haltak meg a fertőzésben. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »