Visszatérhet a már jól ismert hitelkatasztrófa?

Az Egyesült Államok lakáspiacán olyasmi történik, amire utoljára az ingatlan-jelzáloghitelek 2008-as nagy összeomlása előtt volt példa. Nálunk az adósságfék-szabályok kordában tartják a hitelezést, de például a brit Barclays bank már újra kínál önrész nélküli lakáshitelt.

Amikor 2005 és 2007 között felfúvódott az amerikai jelzáloglufi, gyakran láthattunk olyan hirdetéseket, amelyekben őrült magas árakon kínáltak apró lakásokat. Ez volt az egyik jele annak, hogy valami nagy baj készülődik – idézi a Napi.hu a MarketWatch cikkét. Michael Brush publicisztikájában arról ír, hogy ma ismét látni olyan hirdetéseket, amelyekben félmillió dollárt kérnek egy olyan brooklyni „lakásért”, amely valójában egy szerszámoskamra kinézetű és nagyságú lyuk.

Brush három további vészcsengő hangját is hallja: az első, hogy egy nagyobb pénzügyi portál listát közölt azokról a városokról, amelyek úgynevezett flippelésre alkalmas ingatlanokat kínálnak. Ez a kifejezés egyfajta ingatlanspekulációt jelent, amelynél valaki olcsón megvesz egy lakást, barkácsmegoldásokkal kicsit felújítja, majd jó pénzért továbbadja. Ez a módszer a nagy lakáspiaci összeomlás előtt is divatos volt.

Hírdetés

A második vészjelzés, hogy a hírek szerint New York Bronx negyedében az első negyedévben 35 százalékkal drágultak a lakások az egy évvel korábbihoz képest. A hasonló őrült drágulás szintnén megszokott jelenség volt tíz évvel ezelőtt.

A harmadik jelzésértékű hír, hogy megjelentek azok a tévéhirdetések, amelyek gyors, olcsó hiteleket kínálnak. Ezt erősíti meg a Portfolio.hu beszámolója arról, hogy a brit Barclays bank a pénzügyi válság óta először önrész nélküli lakáshitelt kínál.

A MarketWatch szakírója mindezeket látva felteszi a kérdést: ismét közeledik egy olyan jelzálogpiaci összeomlás, mint amilyen nyolc évvel ezelőtt történt? A választ Stephen Oliner a kaliforniai UCLA egyetem professzora adja meg: szerinte sokkal közelebb vagyunk egy nagy összeomláshoz, mint gondolnánk. A magyarázat egyszerű: visszatértek az olcsó hitelek, az emberek ismét elkezdtek alacsony kamatú kölcsönökből ingatlanokat vásárolni.

A folyamatot egyelőre fékezi, hogy a bankok nem kezdték el más kölcsönökkel összecsomagolva továbbértékesíteni rossz jelzáloghiteleiket, mint ahogy ezt a nagy összeomlás előtt tették.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »