Visszatér a jegyrendszer? Korlátozni fogják a benzinfogyasztást?

Visszatér a jegyrendszer? Korlátozni fogják a benzinfogyasztást?

Magyarország minta lehet Szlovákia számára is. A koalícióban ugyanis egyre jobban felerősödnek  azok a hangok, hogy nálunk is szükség van meghatározni egy plafont, ami fölé nem emelkedhet az üzemanyag ára. Annál is inkább, mert ez az utóbbi hónapokban rekordokat döntöget. Az ötletért azonban nem ujjonganak az olajipari cégek, a Slovnaft sem. Szerintük ugyanis ez oda vezethet, hogy hamarosan csak korlátozott mértékben vehetünk benzint vagy gázolajat.

A tankolási turizmus igencsak felvirágzott az utóbbi hónapokban. Az északi régiókban élők Lengyelországban, a délen élők pedig magyarországi benzinkutakon töltik tele járműveiket. Ott ugyanis a kormányok már intézkedtek és nem engedték az egekig szökni az üzemanyag árát.

Míg a lengyelek az üzemanyagok ÁFÁ-ját csökkentették, addig a magyarok megszabták azok maximális árát.

Igor Matovič pénzügyminiszter még a múlt héten arról beszélt, nem akarják, hogy a Slovnaft az olcsó orosz olajat használja, és ez ügyben tárgyalásokat folytatnak a mamutcéggel. Jelezte azt is, közel vannak a megállapodáshoz.

Benzinárplafon vagy kompenzáció

Milan Krajniak szociális miniszter jelezte, milyen megállapodásról lehet szó. A Markíza Televízió Testre szabva (Na telo) című műsorában arról beszélt, hogy az intenzív tárgyalásoktól pozitív eredményt vár.

Ez pedig vagy a benzinárak maximalizálását vagy pedig azok kompenzálását jelenti, akiknek a legnagyobb szükségük van az üzemanyagra.

A maximális ár megszabását jó ötletnek tartja Robert Fico, az ellenzéki Smer vezére is. Véleménye szerint literenként 1,4 és 1,5 euró közötti árban lenne reális meghatározni. Hozzátette azt is, az orosz olajembargó következtében az üzemenyagárak 2 euró fölé emelkedhetnének.

Egyelőre a koalícióból még senki sem rukkolt elő konkrét javaslattal. Igaz, nem mindenki tapsol az ötletnek a koalícióból.

Hírdetés

Úgy gondolom, az üzemanyagárak szabályozása nem megoldás, más, jobb eszközök is rendelkezésre állnak”

– nyilatkozta Richard Sulík gazdasági miniszter a szerdai kormányülés után.

Korlátozottan tankolhatunk

A Szlovák Üzemanyagipari és Kereskedelmi Szövetség (SAPPO), ahová a Slovnaft is tartozik, nem nézi jól szemmel a kormány és a politikusok igyekezetét.

Nem tartják jó ötletnek az üzemanyagár-plafont, mert szerintük az deformálja a piacot és az állam kiteszi magát annak a kockázatnak, hogy a benzinkutak beperelik.

Ez a konkurencia korlátozásához vezet, kevés lehet az üzemanyag az országban, ami miatt lehet, hogy csak szabott mennyiségben juthatunk majd hozzá.

A szövetség inkább azt tartaná járhatóbb útnak ebben a kritikus helyzetben, ha az állam inkább célzott intézkedésekkel segítené a leginkább sérülékeny csoportokat, ami nem vezetne a piac deformálódásához.

Kritikus véleményt fogalmazott meg a FinGO.sk elemzője, František Burda is, aki szerint az árplafon a legegyszerűbb és legpopulistább intézkedés. Az emberekre jól hat, gyors és az államnak végül is semmi gondja vele. Az ÁFA ugyanúgy befolyik az államkasszába. Szerinte az államnak ennél sokkal jobb eszközei is vannak arra, hogyan csökkentse az üzemanyagok árát. Például a haszonkulcsok ellenőrzésével az üzemanyag alapanyagának behozatalától egészen az eladási folyamatokig.

Aki Magyarországon tankol, 25 eurót spórol

Jelenleg az jár a legjobban, akinek módjában áll Magyarországon tankolni., ahol júliusig üzemanyagár-plafon van érvényben. 1,30 euró körül van a benzin és a gázolaj ára.

Bár attraktív intézkedésről van szó, már több töltőállomás is bajba került, voltak, amelyek csődbe mentek. Az elemzők ráadásul úgy saccolják, hogy az intézkedés felfüggesztése után az árak az egekbe szöknek.

Megéri tankolni Lengyelországban is, ahol nagyjából 30 centtel olcsóbb a benzin, mint nálunk.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »