Visszaszámlálás! Egy parkolóhely miatt omolhat össze a szegedi Botka-birodalom?

Visszaszámlálás! Egy parkolóhely miatt omolhat össze a szegedi Botka-birodalom?

Kifordult a világ Szegeden, és látszólag egy apróság mozdította el a horizontot a Napfény Városában. Hiába próbálja elodázni a szocialista városvezetés, az elmúlt időszak önkormányzatot is érintő ügyészségi vádemelései nem múlhatnak el büntetőjogi és politikai következmények nélkül. Az utóbbi talán már 30 napon belül bekövetkezhet.

Lapunk is beszámolt arról, hogy a Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt Szeged város alpolgármestere (Solymos László), címzetes főjegyzője (Mózes Ervin) és a polgármesteri kabinetfőnöke (Kalmár Gábor) ellen. Rajtuk kívül a főügyészség hűtlen kezeléssel vádolja a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) két korábbi vezetőjét, valamint a volt parkolási üzletágvezetőt.

Nem Mészárosnak való vidék

Négy esztendővel ezelőtt kezdődött meg a nyomozás, és a feltárt körülmények alapján az ügyészség megállapította, az önkormányzatnál évente vezetői értekezleteken döntöttek arról (amelyeken a Solymos-Mózes-Kalmár triumvirátus volt jelen, és aláírásukkal hitelesítettek), hogy “kik azok az önkormányzattal, illetőleg a polgármesteri hivatallal kapcsolatban álló emberek, akik ingyenes, kombinált parkolóbérletet kaphatnak” Szegeden.

 

A nyomozóhatóságok szerint azzal, hogy olyan személyek is ingyen parkolhattak a városban (a 2008 és 2012 közötti időszakban több mint 300 darab kombinált bérletet adtak ki ingyenesen), akik számára ez nem volt indokolható, legalább 40 millió forint veszteséget okoztak a szegedi költségvetésnek, adófizetőknek.

 

S bár az összeg mészároslőrinci mértékkel mérve nem tűnik nagynak, de az augusztus harmadikai vádemeléshez elegendőnek bizonyult.

Szabó Bálint lapunknak leszögezte: ő 100 százalékig biztos abban, hogy a megvádolt önkormányzati vezetőket el is fogják ítélni.

Lapunk azután kereste meg a jogászt, hogy Szabó hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, nem összeférhető a vádlotti pozíció az alpolgármesterséggel, ezért Solymos László összeférhetetlenségének megállapítását kezdeményezi.

A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője kijelentését a hatályos, az önkormányzatok működését szabályozó törvényre (2011. évi CLXXXIX. tv.) alapozta. A törvényalkotó a 36. paragrafusban így fogalmaz az összeférhetetlenséggel kapcsolatban:

“Az önkormányzati képviselő, valamint a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja”.

Szabó szerint megengedhetetlen, hogy egy városvezető hivatali helyzetével összefüggő bűncselekményben megalapozottan gyanúsítható személlyé váljon.

Az összeférhetetlenség megállapításának menetét is világosan szabályozza (37. §) a hivatkozott törvény:

“az önkormányzati képviselő az összeférhetetlenségi okot a megválasztásától vagy az összeférhetetlenségi ok felmerülésétől számított harminc napon belül köteles megszüntetni”.

Ha ennek nem tesz eleget, akkor bármely önkormányzati képviselő vagy bizottság indítványára – az összeférhetetlenséggel kapcsolatos feladatokat ellátó bizottság javaslata alapján – a képviselő-testület a következő ülésén, legkésőbb az összeférhetetlenség megállapításának kezdeményezését követő harminc napon belül határozattal megállapítja az összeférhetetlenség alapjául szolgáló körülmények fennállását, és kimondja az összeférhetetlenséget. Az önkormányzati képviselő összeférhetetlenségének megállapítását bárki kezdeményezheti a polgármesternél, melyet az összeférhetetlenséggel kapcsolatos feladatokat ellátó bizottságnak haladéktalanul továbbítani kell kivizsgálásra.

Ezek szerint a szocialista pártban kegyvesztett Botka Lászlónak most a DK-s vezetésű Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági bizottság elé kell terjeszteni az alpolgármester ügyét – legalábbis így értelmeztük a törvény betűjét.

Választott tisztségviselőként

Az ügy külön pikantériája, hogy Solymos a DK-Együtt-MSZP-PM-Szegedért jelölésével, ugyanakkor egyéni képviselőként (9. választókerület) jutott a képviselő testületbe, azaz ha a baloldali többségű (így néz ki a szegedi 29: MSZP -13 fő , DK – 3 fő, Együtt – 2 fő, Fidesz – 5 fő, KDNP – 4 fő, Jobbik – 1 fő, LMP – 1 fő) közgyűlés is úgy értékeli, hogy a választott tisztségviselőként meghozott döntés miatti vád alá helyezés nem egyeztethető össze az alpolgármesteri pozícióval, illetve a képviselőséggel, akkor Szegeden (legalább egy…) időközi választást ki kell majd írni.

Szabó lapunknak elmondta, az a célja, hogy Solymos mindenféleképpen távozzon a posztjáról, de válaszokat vár magától a polgármestertől is. Jellemző, az augusztus 3-ai vádemelés óta mind Szeged első embere, mind általános helyettese kerüli a nyilvánosságot – ez odáig fajult, hogy Botka nem vett részt a hivatalos augusztus 20-ai ünnepségeken.

A jogászt szembesítettük az önkormányzat válaszával; Kalmár Gábor a szeged.ma-nak reagálva kijelentette:

„Ahogy ezt a kezdeményezést benyújtó, szakvizsga nélküli, fizetett, botránykeltő szélhámostól megszokhattuk, újabb ötletének semmilyen törvényes, jogi alapja nincs”.

A meglepően személyes hangvételűre sikerült közleménnyel kapcsolatban Szabó megállapította: „kifordult a világ Szegeden”. Egy, az ügyészség által meggyanúsított személy (Kalmár) beszél a törvényességről, miközben kabinetvezetőként ő küldte el azokat az emaileket, amelyekkel az SZKT kft. vezetőit utasították a bérletek kiosztására – fakadt ki lapunknak.

Ha bejön Szabó elképzelése, szeptember 22-ig a képviselő testület elé kerülhet Solymos esetleges összeférhetetlenségi ügye, kérdés, hogy kivárja-e ezt a kínos procedúrát Botka László, vagy a szocialista polgármester a következő napokban elküldi a selyemzsinórt helyettesének?

Előfordulhat, hogy az egykor az MSZP következő miniszterelnök-jelöltjeként számon tartott Botka László szegedi birodalma egy 40 milliós parkolási ügy miatt fog összeomlani?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »