Visszanyal a fagyi: az aszály a szénellátást, az uniós embargó a kőolajfinomítókat lehetetleníti el Németországban

Visszanyal a fagyi: az aszály a szénellátást, az uniós embargó a kőolajfinomítókat lehetetleníti el Németországban

A Reuters által idézett kiszivárgott német kormányzati dokumentum szerint  Berlint komolyan aggasztja, hogy a Rajna folyó alacsony vízállása miatt várható súlyos szénellátási problémák és az, hogy Németország keleti részeit kőolajhiány fenyegeti.

A súlyos aszály miatt a Rajna folyó vízszintje rendkívüli mértékben csökkent, ami fennakadásokat okozott a nyersanyagszállításokban. A német gazdasági minisztérium által kidolgozott “Energiaellátási értékelés” című dokumentum szerint veszélyesen megcsappantak a szénkészletek.

Hírdetés

A dél-németországi készlettartalékokat vélhetően nem lesznek képesek még a tél beköszönte előtt feltölteni. A logisztikaiproblémákat a vasúti szállítások sűrítésével sem tudják ellensúlyozni.

Közben idén lejár az orosz olajra kivetett uniós embargóintézkedés türelmi ideje, így januártól nem kap több orosz kőolajat a Schwedt-i és Leuna-i finomító, ami valószínűleg tovább nyomják majd fel az árakat. Schwedt látja el Kelet-Németország nagyobbik felét üzemanyagokkal – beleértve a berlini repülőteret is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »