Visszakerült családjához a történelemhamisító zsidó fotós hagyatéka

Jevgenyij Haldej hírhedt képe 1945. május 2-án Berlinben készült, amelyen egy szovjet katona kitűzi a vörös zászlót a parlament, a Reichstag épületére.

Hírdetés

Az ukrajnai zsidó Haldej a második világháború "legendás" szovjet haditudósítója és fotóriportere volt, munkássága azonban a mai napig vitatott. Haldej 13 évesen kezdett fotózni, 1936-tól a TASZSZ, a szovjet hírügynökség fotóriportere. A második világháború alatt frontfotósként végigkísérte a Vörös Hadsereget a berlini bevonulásig.

Haldej fenti képe több más képéhez hasonlóan megkomponált fotó, nem spontán készült. A fotós két szovjet katonával mászott fel a Reichstag tetejére, a képet komoly beállítás előzte meg: ő szerezte a zászlót – állítólag egy asztalterítőt -, ő mondta meg a katonáknak hogy álljanak, merre nézzenek. Gyakran megrendezett, manipulált képeket készített, melyekkel kapcsolatban bár jogos a történelemhamisítás vádja, ő azonban úgy vélte, hogy a módosításokkal csak hatásosabbá tette a dokumentált eseményeket.

Haldej hagyatéka 1997-ben, nem sokkal a fotós halála előtt került tisztázatlan módon egy amerikai ügynökhöz. A fotós lánya, Anna Haldej 15 évi pereskedés után, 2017. március 9-én szerezte vissza a 3000 negatívot és nagyítást tartalmazó hagyatékot.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »