Visszafelé fog elsülni: "Mi közöd hozzá?" címmel indul a legújabb holokamukampány

A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) és a PlotPoint kampányának alapjául 11 rövidfilm szolgál, amelyekben olyan emberek szólalnak meg, akiknek van véleményük a témában, és merik is azt vállalni – mondta el Csepregi János projektvezető csütörtökön, a társadalmi célú kampányt elindító budapesti sajtótájékoztatón.

A FISZ azt szeretné elérni, hogy a sokszor ismételt, erejét vesztett szavak helyett személyes, valódi gondolkozás kezdődjön „a holokausztról”. A kampány célja, hogy a rövidfilmek hatására minél több 14-26 év közötti fiatal fogalmazza meg saját gondolatait, véleményét „a holokausztról”. A szervezők a mikozodhozza.hu honlapra feltöltött 2-3 perces videókat az év végéig várják.

A FISZ a kampánnyal azt szeretné elérni, hogy „a sokszor ismételt, erejét vesztett szavak helyett személyes, valódi gondolkozás kezdődjön a holokausztról”.

Hírdetés

„A holokausztról megtörténte után 70 évvel később is beszélni kell” – hangsúlyozta Csepregi János, hozzátéve, hogy szükség van „a holokauszt feldolgozására”, mert e nélkül nehezen képzelhető el, hogy a generációk tovább tudnak lépni, és érdemben képesek kezelni a traumát.

A kampány alapgondolata, hogy „a holokauszt nem zsidó belügy, ahogy sokan hajlamosak sztereotip módon hozzáállni Magyarországon” – fogalmazott Kollár Árpád költő, a FISZ elnöke. Mint mondta, éppen ezért egy szikár kérdést – Mi közöd hozzá? – intéznek az emberekhez. Ezzel szeretnék „megkapirgálni a felszínt, felkavarni az állóvizet, ezért szólal meg a filmekben sokféle ember, főleg fiatalok” – fűzte hozzá.

A civil kezdeményezés elsősorban azokat a fiatalokat akarja megszólítani, akik még nem tudják, hogyan viszonyuljanak a 70 évvel ezelőtti eseményekhez.

A témában folytatott párbeszéd szükségességéről szombaton felolvasásokkal és filmvetítéssel egybekötött beszélgetést rendeznek a budapesti Művelődési Szintben (MÜSZI).


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »