Visszaérkezett Szegedre a Nem Adom Fel béketurné

Visszaérkezett Szegedre a Nem Adom Fel béketurné

November 24-én Szegedről indult el és december 3-án, a fogyatékossággal élő emberek világnapján érkezett vissza a szegedi Dóm térre a „Nem Adom Fel Béke Turné”.

Egy japán kislány, Sadako Sasaki története hatotta meg a budapesti születésű, jelenleg Kiszomboron élő Kiss Zoltánt, hogy középsúlyos, értelmileg akadályozott fiatalemberként a jelenlegi nehéz, háborús időszakban a kitartásról, szeretetről, békéről példát mutasson embertársainak 1000 darumadár hajtogatásával. A japán hagyomány szerint ugyanis, aki 1000 darumadarat hajtogat, annak egy kívánsága teljesül. Zoltán 16 éves korában ismerkedett meg az origamival. A japán papírtechnikát gyorsan megkedvelte.

A Nem Adom Fel Alapítvány, amelynek Zoltán is munkatársa, felkarolta a kezdeményezést, és elhatározta, hogy az 1000 darumadarat eljuttatja 10 magyarországi városba. Másfél hét alatt száz-száz origami madarat vittek a béke, a kitartás és a szeretet jegyében különböző közösségeknek: iskoláknak, plébániai csoportoknak, börtönökben élőknek.

A kezdeményezést „Nem Adom Fel Béke Turné” címmel indították útjára. A békezarándoklat résztvevői december 3-án, a fogyatékossággal élő emberek világnapján érkeztek vissza Szegedre, a Dóm térre, ahol a látogatóközpontban rendeztek sajtótájékoztatót.

Hírdetés

– Hajlamosak vagyunk magunkba fordulni, de gondoljuk át: nem véletlenül teremtett minket a Jóisten. Nem az az elsődleges, ami látszik rajtunk, hanem ami bennünk van. A legszebb dolog, amikor elmehetünk iskolákba, börtönökbe és beszélhetünk arról, hogy mi sérült emberként is teljes életet élünk – mondta Papp Szabolcs, az alapítvány szóvivője. Jávorszky Iván, a szegedi önkormányzat civilügyi főreferense azt mondta: karácsonykor minden ember szíve megtelik szeretettel. Van, akinek csak ilyenkor, de azért vannak, akiknek egész évben megadatik ez a szeretet.

– Ezt a napot az tudja igazán átérezni, aki fogyatékossággal él, vagy azzal élő gyermeket nevel. Én 25 éve nevelek egy mozgáskorlátozott kislányt, Mihálffy Kingát, aki most azért nem tud itt lenni, mert műtötték, de kérte, hogy adjam át az üdvözletét. A jövőben is azon leszek, hogy minden erőmmel segítsem az ilyen kezdeményezéseket – fogalmazott Mihálffy Béla országgyűlési képviselő.

A beszédek végén Kiss Zoltán a Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium igazgatójának, Jusztinné Nedelkovics Aliznak adta át a papírból hajtogatott darvakat. A rendezvényen Turba Gabriella énekelt, Papp Nóri és Cselédes Norina, a Szegedi Fekete István Általános Iskola két diákja pedig verset mondott.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »