Visszaélésszerű honosítás

Visszaélésszerű honosítás

Egyre több külföldi állampolgár él vissza a honosítás lehetőségével – derült ki a Belügyminisztérium adataiból. Tavaly 72 személy magyar állampolgárságának visszavonásáról döntött az államfő, ami csaknem hússzor annyi, mint egy évvel korábban. Az érintettek többsége eredetileg szerb, illetve ukrán állampolgárságú.

Csaknem hússzorosára emelkedett tavaly a magyar állampolgárságuktól megfosztott honosítottak száma – derült ki Pintér Sándor belügyminiszter írásbeli válaszából, amit a szocialista Kiss László kérdésre adott. A Belügyminisztérium adatai szerint 2011 óta 77 magyar állampolgárság visszavonásáról döntött a köztársasági elnök. Figyelemre méltó azonban, hogy míg 2013-ban csupán egyszer, és egy évvel később is csak négy alkalommal, tavaly már 72 esetben rendelkezett hazánk a magyar állampolgárság visszavonásáról. Érdekes az is, hogy idén a januári adatok alapján már nyolc fő állampolgárságtól való megfosztására tett előterjesztést a miniszter.

Hírdetés

Korábban a szaktárca a visszavonásokat az állampolgársági törvény 4. és 9. szakaszának megszegésével indokolta. Azaz például a kérelmezők nem tettek említést büntetett előéletükről vagy az ellenük zajló büntetőeljárásról, illetve valótlanságot állítottak a magyar családi kötődésükről, vagy nem mondtak igazat nyelvismeretükről. A gyanús eseteket a Belügyminisztérium vizsgálja ki, majd Pintér Sándor javaslatára Áder János köztársasági elnök dönt az állampolgárság visszavonásáról. Tavaly a visszavonások számával a honosítási eljárással összefüggő rendőrségi ügyek száma is jelentősen megemelkedett. A tárca tájékoztatása szerint főként eredetileg ukrán és szerb születésű személyek esetében tettek előterjesztést az állampolgárság megvonására, de román, orosz, cseh és izraeli származásúak is szerepeltek a listán.

Emlékezetes, hogy Monok korábbi polgármestere is honosítási üzlet miatt került előzetes letartóztatásba szeptemberben Nyíregyházán. Szepessy Zsolt a gyanú szerint csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak segített pénzért cserébe kedvezményes eljárásban magyar állampolgárságot szerezni. Mindebből 200 millió forint körüli összeget kasszírozott családjával. De az Index cikksorozata is hatalmas botrányt kavart, amelyben az önkormányzati választás előtti hetekben a portál azt állította: maffia épült a kettős állampolgárságra, s óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak magyar állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. A kormány és a Fidesz–KDNP politikusai ezt a kedvezményes honosítás lejáratására tett kísérletként értékelték, és többször is nyomatékosan kijelentették, hogy a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett és szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik a kérvények elbírálása. A határon túli magyarok egyszerűsített honosítását egyébként a 2010-es választás után megszavazott törvénymódosítással tette lehetővé az Orbán-kormány.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 02. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »