Visszaállították a hadkötelezettséget, menekülnek a férfiak Litvániából

Algirdas Butkevicius litván miniszterelnök egy rádióinterjúban arra a jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy a hadköteles fiatal férfiak egy része azután utazott külföldre, hogy megkapta a sorozást megelőző egészségügyi vizsgálatra szóló behívót.

Magyar Menedék - Pogány Biblia

Statisztikai adatok szerint idén 27 százalékkal nőtt a kivándorlók száma a tavalyi évhez képest. A 3,5 millió lakosú balti köztársaságot mintegy negyvenezren hagyták el – nagyjából ennyi lakosa van Marijampolénak, az ország hetedik legnagyobb városának.

Hírdetés

Vilnius a megnövekedett orosz katonai fenyegetettségre hivatkozva márciusban állította vissza a sorkatonai szolgálatot ideiglenes jelleggel, öt évre. A 19-26 éves férfiakat hívják be kilenchónapos fegyveres szolgálatra, évente 3-3,5 ezer sorkötelest. Öt év alatt így 16 ezer tartalékost képeznének ki. Egyes katonai egységeknél az állások csaknem kétharmada betöltetlen, és a hadkötelezettség visszaállításától ennek a problémának az orvoslását is várják.

Az általános hadkötelezettséget 2008-ban szüntették meg Litvániában, négy évvel az ország NATO-csatlakozása után.

A jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget annektálása után a további orosz terjeszkedéstől való félelem miatt Észtország, Lettország és Litvánia is kérte a NATO katonai erejének növelését területükön. A térségben sokan attól tartanak, hogy Moszkva az orosz ajkú kisebbség védelmére hivatkozva Ukrajna után a három balti ország valamelyikében is beavatkozik


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »