Visszaadják kitüntetéseiket a brit veteránok a szíriai bombázások miatt

Egy csoport egykori katona, akik korábban a Perzsa-öbölben szolgáltak és végigszenvedték Irak, Afganisztán és Líbia háborús eseményeit, szimbolikus gesztussal váltak meg katonai kitüntetéseiktől. A Downing Street 10. elé gyűltek össze kedden, hogy kifejezzék teljes nemtetszésüket hazájuk jogellenes bombázása miatt a közel-keleti országban.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Hírdetés

Daniel Leham, az egyik háborús veterán, aki a RAF-ban szolgált 2002-2014 között, a tiltakozás céljáról kifejtette: ezek a támadások nagy pusztítást okoztak, megöltek több száz embert és a társadalmak pusztulásához vezettek. A bombázás sohasem megoldás, itt az ideje, hogy a britek észhez térjenek. Az egykori katona a Veterans for Peace nevezetű brit csoport tagja, akik a média nyilvánossága előtt eldobták kitüntetéseiket.

Kirk Sollitt háborús veterán annak a véleményének adott hangot, hogy a szíriai bombázásnak ártatlan, kiszolgáltatott, érző férfiak, nők és gyerekek esnek áldozatául. Nem akarom többé ezeket a kitüntetéseket – mondta a katona, aki végigszolgálta a Perzsa-öbölbeli háborúkat.

A szíriai konfliktus több mint négy évvel ezelőtt kezdődött meg, és eddig már több mint 250 ezer ember életét követelte. Az ENSZ szerint egymillióra tehető a sebesültek száma. A szíriai kormány a külföld által generált háborúért Törökországot és Szaúd-Arábiát teszi felelőssé elsősorban.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »