Vissza mert szólni haloványan a zsidóknak

A Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitóján, a Dohány utcai zsinagógában mondott beszédet Latorcai Csaba államtitkár, aki nem mulasztott el beszólni a közönségnek amiatt, mert a fesztivál szervezői lemondták a korábban Hegedűs Lóránt templomában is fellépett Petrás Mária énekes előadását.

Újabb epizóddal folytatódott a Petrás Mária-ügy. A csángó énekes eredetileg a Zsidó Kulturális Fesztiválon énekelt volna az ott fellépő Muzsikás együttes vendégeként, ám a fesztivál szervezői pár napja jelezték a zenekarnak, hogy Petrás Máriából nem kérnek, mivel korábban az antiszemita szövegeiről is ismert Hegedűs Lóránt lelkész templomában is fellépett, illetve az ugyancsak „antiszemita” Wass Albert műveit előadó estre is elment.

Hírdetés

Egy, a Népszavában megjelent olvasói levél azt is felrótta neki, hogy állítólag a szélsőjobboldali Magyar Szigeten is fellépett (Petrás maga ilyenre nem emlékszik), de a zsidó fesztivált szervező Böjte József a hvg.hu-nak azt mondta, ő Petrás fent említett két másik fellépése miatt látta jobbnak, ha nem a Dohány utcai zsinagóga zsidó közönsége előtt folytatódik a művésznő énekesi karrierje.

A fesztivál vasárnapi megnyitóján Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár mondott beszédet, és nem mulasztott el kiállni Petrás Mária mellett. A Miniszterelnökséget képviselő Latorcai a fesztiválra tett elismerő szavak után tért rá arra, hogy szerinte az antiszemizmus ellen ugyanolyan határozottsággal állnak ki, mint ahogyan azok mellett kiállnak, akiket úgy vádolnak meg antiszemitizmussal, hogy „a vád hazugságra alapozott, ellenőrizetlen dokumentumon – például olvasói levélen – alapszik”. Ha a közbeszédben megalapozatlan vádak, nyilvánvaló hazugságok terjednek és sároznak be ártatlan embereket, ott a leghatározottabb fellépésre van szükség – hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár szerint mindenesetre „a párbeszéd ezernyi színben pompázó mezei csokrába tüskés tövis került”.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »