Vissza kell fizetni a rezsicsökkentést?

A Napi Gazdaság hétfői száma szerint uniós pénzből kell majd fedezni az energetikai beruházásokat és eszközpótlásokat, mert a víz-, szennyvíz-, távhő- és más közszolgáltatók államosítása, pontosabban azok hatósági árszabályozása miatt nem marad pénz a fejlesztésekre, beruházásokra.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a lapnak azt mondta, a villamosenergia- és gázszolgáltatók állami megvásárlásával, és az ezt követő hatósági árszabályozással egyre nagyobb a különbség a hatósági és a piaci ár között, ez pedig veszteséget okoz.

Hírdetés

Ezt az összeget valakinek állnia kell, az állami vagy önkormányzati szolgáltatók nonprofitságuk miatt azonban nem képesek erre, Schmidt úgy vélte, az amortizáció visszapótlása is kétséges.

Az Index szerint óvatosabban fogalmazott Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, aki egyben Gödöllő polgármestere is. Szerinte a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló közszolgáltató cégeknél valóban nagyobb szerepvállalást kellene biztosítani a helyhatóságoknak az árképzésben, ha ugyanis a hatósági ár jóval alacsonyabb a piaci árnál, akkor visszapótlásra van szükség, ami végső soron akár a lakosságot is érintheti. Magyarán a rezsicsökkentéssel spórolt összeget más úton, de lehet, hogy ki kell majd fizetnünk.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »