Virtuális valóság: így lehet hologramból várat építeni

Virtuális valóság: így lehet hologramból várat építeni

Egy videojáték segítségével mutatta be a Microsoft saját kiterjesztettvalóság-technológiáját, a HoloLenst az idei E3-on.

A Microsoft már év elején tartott egy kisebb bemutatót a HoloLensről, noha akkor még nem a nagyközönség előtt. Az idei Szórakoztatóelektronikai Kiállításon (Electronic Entertainment Expo – E3) azonban már mindenki megcsodálhatta működés közben a vállalat kiterjesztettvalóság-technológián alapuló eszközét.

A HoloLens tulajdonképpen nagyban hasonlít az Oculus Rift nevű virtuálisvalóság-szemüveghez, és áttetszősége miatt egy kicsit emlékeztet a Google Glassre is. Az eszköz egy olyan mikroprojektorokkal, kamerákkal, valamint mozgás- és hangérzékelőkkel felszerelt fejpánt, amely az Oculus Rifttel ellentétben egy átlátszó lencsével van ellátva, így társával szemben a vetített képeken kívül a világot is látjuk magunk körül.

Számítógéppel a fejünkön

Ráadásul a HoloLensnek nincs szüksége rá, hogy kapcsolatban legyen bármilyen számítógéppel, mert az eszköz önmagában egy komputer saját processzorral, videokártyával, valamint egy holografikus feldolgozó egységgel, amely feltérképezi a felhasználó környezetét, meghatározza a nézésének irányát és leköveti fejtartását, kézmozdulatait – írja a The Verge.

A HoloLens hétfőn mutatta meg magát végre a nagyközönség előtt, működését a Minecraft nevű videojátékkal prezentálta a Microsoft az E3-on. (A Minecraft egy hatalmas rajongótáborral rendelkező építésközpontú szoftver – olyan, mintha a számítógép előtt ülve legóznánk egy végtelen világban, ahol a lehetőségeknek csak a képzeletünk szabhat határt.)

Hírdetés

Miután egyik pillanatról a másikra a képernyőről egy dohányzóasztalra költözött át a kockákból épített vár, a játékos körüljárhatta, kézmozdulatok és szóban kiadott parancsok segítségével pedig tetszőlegesen mozgathatta, nagyíthatta és kicsinyíthette a háromdimenziós kastélyhologramot.

A Gizmodo blog egyik szerzője – akinek alkalma nyílt kipróbálni a virtuális valóságban játszható Minecraftet – úgy fogalmazott, bár lélegzetelállító az eszköz, még közel sem tökéletes, és nem is kényelmes, olyan, mint egy orrnehéz baseballsapka. Ezenkívül az ember csak akkor látja a vetített képeket, ha a tekintete középpontjában vannak, ha egy kicsit is elfordítja a fejét, eltűnnek.

Hologramkastély az asztalon

„Csak kimondtam, hogy 3D, és egy másodperccel később a (korábban kétdimenziósan falra vetített) képernyő térhatásúvá vált. Hirtelen mélysége lett a Minecraft-világomnak. Harminc-kilencven centire kiterjedt a faltól, mint egy 3D-s mozifilm. De a »valóságos mód« parancs még menőbbé tette a látványt. Egyszer csak a szoba fala majdhogynem szó szerint ablakká vált, amely a Minecraft világára nyílik. Odaléphettem hozzá, bámészkodhattam benne és nézhettem a másik oldalon rám váró világot. […] De a legkiemelkedőbb a világ dohányzóasztalra helyezése volt, ami a »világ elhelyezése« parancs és egy sima felületre pillantás együttesével megvalósítható” – összegzi tapasztalatait a szerző.

A beszámolókból kitűnik, hogy a HoloLens bármennyire is látványos, még mindig nem hibátlan, és fejlesztés alatt áll, de bennfentesek szerint már most sokat változott a januári zárt körű bemutatóhoz képest. Viszont mivel az eszköz Windows 10-exkluzív, a Microsoftnak bőven van ideje tökéletesre csiszolni azt. Az IGN szerint várhatóan a július elején Londonban megrendezendő MineConon még többet mutat majd meg a cég a kiterjesztett valóságot forradalmasító szemüvegéről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »