Virginiában sem lesz már halálbüntetés, a parlament megszavazta az eltörlését

Virginiában sem lesz már halálbüntetés, a parlament megszavazta az eltörlését

Az amerikai Virginia állam parlamentje megszavazta hétfőn a halálbüntetés eltörlését, ami egy hatalmas fordulat annak az államnak a történetében, amelyben a legtöbb elítéltet végezték ki az amerikai államok közül.

A tervezetet már csak Ralph Northam demokrata párti kormányzónak kell aláírnia ahhoz, hogy törvénnyé váljon, de ő már korábban jelezte, hogy megteszi.

Így Virginia lesz a 23. amerikai állam az 50 közül, amelyben már nincs halálbüntetés.

Hírdetés

A halálbüntetés eltörlését jelentő törvényalkotást a Demokrata Párt vitte keresztül az állami törvényhozásban, amelyben már a második éve van többségben mindkét házban.

Főleg azzal érveltek a demokraták, hogy a büntetést aránytalanul többször szabták ki színesbőrűekre, elmebetegekre és szegényekre.

A republikánus pártiak ezzel szemben azzal érveltek, hogy ezáltal nem lehet majd minden esetben igazságot szolgáltatni az áldozatoknak és családtagjaiknak, valamint hogy vannak olyan kegyetlen bűncselekmények, amelyek halálbüntetést érdemelnek.

E pillanatban két férfi van halálsoron az államban, az ő halálbüntetésüket életfogytig tartó börtönbüntetésre fogják változtatni, és soha nem szabadulhatnak majd ki.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »