Virág elvtárs visszatérése

Virág elvtárs visszatérése

Marosvásárhelyen román maradt a polgármester. Portré Toroczkai Lászlóról. Hogyan és miért lehetetlenült el Schiffer András az LMP-ben? Szombaton Magazin!

 

Fotó: Végh László

Ez csak egy idézet a sok izgalmas riportból. Magyar Nemzet Magazin – keresse minden hétvégén az újságárusoknál!

***
Múlt hét végén lezajlott a helyhatósági választás Romániában. Bukarestet az újkori történelem során először egy fiatal hölgy vezeti a jövőben. A magyar választópolgárok nem járultak tömegesen az urnákhoz, de azért többen, mint a Iasi megyei Mosnán, ahol egyetlen szavazatot sem adtak le. Marosvásárhelyen még van minimális esély rá, hogy a legtöbb voksot begyűjtő román polgármester mégsem foglalhatja el a székét. Lukács Csaba riportja egy furcsa és tanulságos választásról, amelyből az is kiderül, ki az igazi Cepoi.

*

Hírdetés

Vámos Tibor komputertudós gyengeségnek és erősségnek is tartja, hogy egyformán érdekli a matematika, az ipari tervezés és a klasszika-filológia. A kilencvenedik születésnapját ünneplő, továbbra is aktív akadémikussal az általa alapított Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben beszélgetett Molnár Csaba.

*

Lánglelkű forradalmárból és a szélsőjobb szubkultúra hőséből mára a néppártosodni igyekvő Jobbik egyik alelnöke és reménysége lett a tévészékház ostromakor ismertté vált Toroczkai László. Portré Ásotthalma polgármesteréről, akinek a migránsügyben is a vártnál árnyaltabb a véleménye. Kósa András írása.

*

Négy évvel ezelőtt két nő és két férfi agyonvert egy embert Berzéken. A tettesek a Macsingákat keresték a kocsmában, de mivel a Macsingák még időben elmentek, a pultot támasztó Nagy Józsefnek estek neki, hogy indulataikat levezessék. A szemtanúk, éppen tizenketten, azonnal odébbálltak. Emese, a pultos volt az egyetlen, aki az áldozat segítségére sietett. Vesztére, mert amint Lakatosék végeztek Nagy Józseffel, rá is sort keríttek. Ő életben maradt. Hogyan lehet feldolgozni egy egész közösséget érintő tragédiát? Már ha egyáltalán van igény effélére. Szira Péter riportja.

*

A magyar kommunista mártírok sorába emelt Ságvári Endre halála mások életére is tragikus hatással volt. A hazai illegális baloldal vezéregyénisége elfogásában részt vevő Kristóf László egykori csendőrnyomozó törzsőrmestert az előző rendszer kötélre juttatta. Újjászületett jogállamiságunk egyik próbaköve volt perének újratárgyalása 2006-ban, a felmentő ítélet dacára rávilágítva arra, hogy az elnyomó rendszer árnyéka mennyire messzire ér. Szathmáry István cikke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »