Vilmos herceg: A BBC megtévesztette az édesanyámat!

Vilmos herceg: A BBC megtévesztette az édesanyámat!

Vilmos cambridge-i herceg szerint a BBC hazugságokkal vette rá édesanyját annak világszerte nagy visszhangot kapott, 1995-ös interjújára – erről a brit trónörökös egy csütörtök késő este közzétett felvételen beszélt.

A herceg azután nyilatkozott, hogy a brit közszolgálati adó által indított belső vizsgálat eredménye rámutatott: Diána hercegnét a BBC egykori riporterre, Martin Bashir csalárd módon vette rá az exkluzív beszélgetésre. Többek között elhitette vele, hogy a királyi család alkalmazottjai, valamint a brit titkosszolgálatok minden mozdulatát követik, valamint lehallgatják a magánbeszélgetéseit.

A BBC hibái jelentősen hozzájárultak édesanyám félelmeihez, paranoiájához és elszigeteltségéhez életének az utolsó éveiben”

– mondta kendőzetlenül Vilmos herceg az említett felvételen, „szánalmasan inkompetensnek” nevezve azt, ahogy a brit közszolgáltató már akkor, a kilencvenes években magyarázkodott a műsor miatt.

Hírdetés

A Diánával készített beszélgetést már 1995-ös sugárzásakor huszonhárom millióan látták. A felvételen a magát látszólag kényelmetlenül érző hercegné első alkalommal beszélt nyilvánosan arról, hogy tisztában van vele: férje, Károly walesi herceg házasságtörést követett el. Híressé vált mondata („Kicsit zsúfolt ez a házasság, hiszen hárman vagyunk benne.”) azóta is szállóige a brit sajtóban. A hercegné Károly ifjúkori barátnőjére, Camilla Parker Bowles-ra utalt, akit a trónörökös 2005 áprilisában feleségül is vett.

A BBC huszonhat évvel az interjú után, a jelentés fényében bocsánatot kért Vilmostól és Harrytől, valamint Károly hercegtől és Charles Spencertől, a hercegné öccsétől.

Spencer gróf volt az, aki tavaly bejelentette: bizonyítékai vannak rá, hogy Diánát megtévesztéssel vették rá az interjúra. A beszélgetést megelőzően maga is többször találkozott Martin Bashirral: Spencer elmondása szerint a riporter ekkor hamis dokumentumokkal támasztotta alá, hogy Diánát megfigyelik.

A jelenleg 58 éves Martin Bashir 1999-ben elhagyta a BBC-t, majd 2016-ban visszatért a közszolgáltatóhoz, ahol vallási témákkal foglalkozott. Az interjú miatt kiújult botrányokba azonban belebetegedett, hetekkel ezelőtt egészségügyi okokra hivatkozva visszavonult a munkától.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »