Világszínvonalú thriller lett az Elk.rtuk

Világszínvonalú thriller lett az Elk.rtuk

Azért kerestek külföldi rendezőt a produkcióhoz, hogy teljesen semleges szemmel nézze a történetet, Keith English pedig leginkább azzal győzte meg, hogy a 2006-os eseményeknek az emberi oldala izgatta a legjobban.

Hatalmas sikerrel mutatták be a Corvin-moziban az Elk.rtuk című politikai krimit, amely Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgásáról, annak körülményeiről, és a következményekről szól. Az alkotók egy rendkívül feszült politikai thrillert hoztak létre, amelynek középpontjában a kisember reménytelen küzdelme áll az elnyomó rendszer ellen. A drámai hatást a kiváló színészi alakítások teszik teljessé.

Alaposan meg fognak lepődni azok, akik előre leírták filmet azt gondolva, hogy egy propagandatermékről van szó. Erről szó sincs: egy feszült, világszínvonalú politikai thrillert látunk. Kálomista Gábor korábban azt mondta, azért kerestek külföldi rendezőt a produkcióhoz, hogy teljesen semleges szemmel nézze a történetet, Keith English pedig leginkább azzal győzte meg, hogy a 2006-os eseményeknek az emberi oldala izgatta a legjobban.

És valóban: a brit rendező az alantas politikai terrorral szembehelyezkedő állampolgárok kiszolgáltatottságát mutatja be.

A film az „ember, aki túl sokat tudott típusú” sötét, félelmetes hangulatú thrillerek sorába tartozik, amilyen például a Michael Douglas főszereplésével készült Kóma, vagy A cég című John Grisham-adaptáció Tom Cruise-zal az élen. A történet alapja: egy kisember rájön egy hatalmas disznóságra, amikor azonban fel akarja göngyölíteni, hamar egy súlyos összeesküvés kellős közepén találja magát és az élete is veszélybe kerül.

Az Elk.rtuk középpontjában egy közvélemény-kutató cég ambiciózus fiatal alkalmazottnője áll, aki egyenesen a főnöknek dolgozik és a párkapcsolatát és a családját is elhanyagolva próbál kicsit feljebb kerülni a ranglétrán. Így aztán cseppet sem bánja, amikor felhívják, jelenjen meg éjszakai Gy. F. otthonában.

Az első pohár bor után jön a hidegzuhany.

Hajnali egykor kiadják neki az utasítást, délelőttre toborozzon össze egy fókuszcsoportot egy közvélemény-kutatáshoz.

Hamar kiderül, hogy nem egy átlagos, aktuális pártszimpátiát vizsgáló felmérésről van szó: a kormánynak már a tudomására jutott, hogy az őszödi beszédről készült felvétel kikerült, és időzített bombaként ketyeg a hatalom feje felett. A céget pedig az érdekli, miként lehet előremenekülni.

És a megfelelő pillanatban nyilvánosságra hozni.

Hírdetés

Bede-Fazekas Szabolcs (Szilvásy György titkosszolgálati miniszter) és Gubás Gabi (Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára) – MEGAFILM

A lány persze rögtön el is mondja a barátjának a történteket, az MTV-nél dolgozó fiú pedig meglátja a sztorit az ügyben, amikor azonban a közvélemény-kutató cég vezetője rájön, hogy túl sokat tudnak, szorulni kezd a hurok a nyakuk körül.

Innentől jön a hajsza.

Amely valós történeten alapul.

Nem csupán azért, mert lépten-nyomon váltják egymást a korabeli híradóbejátszások vagy mert feltűnnek a mai napig a politika közelében tevékenykedő figurák, de markáns kelet-európai hangulatot áraszt az is, hogy a hollywoodi produkciókkal ellentétben itt nem fülhallgatót viselő, öltönyös ügynökök üldözik a hőseinket, hanem a posztkommunista hagyományokhoz hűen bőrkabátos, balkáni kopaszok.

Azaz csupa olyan alvilági figura, akik a rendszerváltás utáni vadkapitalizmusban az utódpárt verőembereivé szegődtek.

Mint említettük, a brit rendezőnek – és a forgatókönyvíró Bendi Balázsnak – esze ágában sincs politikai állásfoglalást tenni, ítélkezni, a mesteri képek minden szónál jobban érzékeltetik a helyzetet, az ítéletet a néző szabadon hozhatja meg. Az MTV székház ostromát az épület belsejéből, a tehetetlen, macskakövekkel megdobált, más városokból Budapestre buszoztatott rendőrök oldaláról ábrázolja, akik felsőbb utasítás miatt nem kapnak erősítést.

A gyurcsányi garnitúra érdeke ugyanis az volt, hogy a a tüntetőket erőszakos, fasiszta csőcseléknek lehessen nevezni.

Ezért kifejezetten jól jött Gyurcsány Ferenc számára, ha rendőrök sérülnek meg.

Természetesen az ezt követő napok rendőrségi terrorjáról sem hallgat a film, és hatásosan mutatják meg a hatalom által felhergelt rendőrök vérszomjas tombolását.

A feszültséget és az akciójeleneteket a remek színészi alakítások teszik igazán átélhetővé. Bánovits Vivianne tökéletesen játssza az önmagával is meghasonuló törtető lányt, Bokor Barna pedig rendkívül karizmatikusan alakítja a szociopata, nárcisztikus cégvezetőt. A legnehezebb dolga talán Gubás Gabinak akadt Gyurcsány Ferenc feleségének szerepében, hiszen neki egy mai napig jól ismert figurát kellett megformálnia, a gesztusai és a félmondatai félelmetesen emlékeztetnek Gyurcsánynéra.

Gyurcsány Ferenc azonban mindenkit lejátszik a vászonról.

Arról is lehullott a lepel, ki alakítja őt.

A lehető legalkalmasabb színészre bízták a bukás felé induló hazugságpolitikus szerepét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »