Világszerte hódít a Li-ion akkumulátor

Világszerte hódít a Li-ion akkumulátor

A Li-ion akkumulátorok forradalmasítják az elektromos anyagmozgató gépek piacát. Az ok egyszerű: a nagy teljesítményű energiacellák világbajnok teljesítményt és meggyőző többlet értéket nyújtanak a hagyományos savas ólomakkumulátorokkal szemben.

A Li-ion technológiával működő anyagmozgató gépek a gyakorlatban akár 30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a savas ólomakkumulátorral működő készülékek.

Élettartamuk körülbelül háromszor hosszabb, mint a hagyományos energiatárolóé. Mindemellett tovább használhatóak, jobban tölthetők. Míg a hagyományos savas ólomakkumulátor esetén a benne található energia körülbelül 80 százaléka hasznosítható, ez a lítiumion akkumulátor esetén körülbelül 90 százalék. Az eredmény: nagyobb feszültségszinttel együtt jelentősen nagyobb teljesítmény ugyanazon kapacitás mellett.

A rövid töltési időnek, a karbantartásmentességnek és a hosszú akkumulátor élettartamnak köszönhetően a felhasználók mind gazdaságilag, mind ökológiailag jobban járnak, mivel a gyors és rövid köztes töltés lehetőségével a targonca rendelkezésre állása növekszik. Ily módon a targoncaflotta a hét minden napján akár 24 órán keresztül akkumulátorcsere nélkül alkalmazható. Már 40 perces köztes töltéssel a 360 Ah-s nagyteljesítményű energiacellák kapacitásuk 50 százalékát felveszik. 80 perc alatt pedig a Jungheinrich 360 Ah-s lítiumion akkumulátora teljesen feltölthető.

Az akkumulátorcsere megtakarításával nemcsak csereakkumulátorra nincs szükség, hanem megtakarítható a csereberendezés, a külön töltőhelyiség és a töltési idő is.

Hírdetés

Jelentősen csökken az akkumulátorcsere folyamán előforduló munkabalesetek száma. Ezen kívül a savas ólomakkumulátornál elvégzendő hagyományos karbantartási munkákat is megtakarítjuk.

A Jungheinrich sikeres fejlesztésének eredménye a lítiumion technológia területén két nagyobb kapacitású akkumulátor a 48 Voltos tartományban 360, illetve 480 Amperóra teljesítménnyel. A teljesen karbantartásmentes technológia így már tolóoszlopos és homlokvillás targoncáknál is alkalmazható.

A legmodernebb lítiumion technológia segítségével a Jungheinrich egy teljesen karbantartásmentes akkumulátort fejlesztett ki, amely jelentős, akár 3000 teljes ciklusos élettartartamával és több részciklusával meggyőző teljesítményt nyújt. Összehasonlításképpen: a savas ólomakkumulátoroknál az átlagos élettartam 900-1200 ciklus.

Az akkumulátor, a töltőkészülék és a targonca tökéletes összhangban működik, így a mindennapos alkalmazás során maximális hatékonysággal, biztonsággal és kényelemmel használható. Az akkumulátort folyamatosan a Jungheinrich saját fejlesztésű, innovatív, beépített akkumulátor felügyeleti rendszere ellenőrzi. Ennek köszönhetően a lítiumion akkumulátor magas feszültség stabilitása a teljes élettartam során jobb teljesítményt biztosít. Továbbá nagyobb áram táplálódik vissza (rekuperáció), mellyel a targoncák akár 20 százalékkal hatékonyabban működnek és nagyobb rakodási teljesítményt érnek el. A nagyobb energiahatékonyságnak köszönhetően kevesebb elsődleges energiára (hálózati energiára) van szükség.

A mexikói San Luis Potosiban működő autógyár, az innovációk élharcosa, ahol a legújabb elérhető technológiákat alkalmazzák. Ezért is esett választásuk a Jungheinrich ETV 216i típusú tolóoszlopos targoncájára, mely kompakt felépítésének köszönhetően helytakarékos és a legmodernebb lítiumion technológiát használja. A tolóoszlopos targoncák új generációja jelentősen jobb ergonómiai tulajdonságokkal rendelkezik. Így az ETV 216i jelentősen nagyobb mozgásteret és teljes körű kilátást biztosít. Az eredmény: rendkívül felhasználóbarát kezelés és biztonság a raktárban. Kompakt szerkezetének köszönhetően a targonca könnyen mozgatható a raktárban. A hagyományos tolóoszlopos targoncákhoz képest az ETV 216i jelentősen növeli a raktár hatékonyabb működtetését.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »