Világsiker a magyar dió

Világsiker a magyar dió

A dió világpiacán Kína az egyeduralkodó, az uniós tagállamok között viszont Franciaország és Románia csak mennyiségileg kerekedik a prémium minőségű magyar termék fölé. A hazai faiskolák dióoltványai is rendkívül kelendők.

Évről évre nő a kereslet a külpiacon a magyar dió iránt. A jelenlegi éves termés hatezer tonna körül van, a folyamatos fatelepítéseknek köszönhetően öt év múlva ennek a dupláját is elérhetjük. Betakarítás után a termés közel fele exportra megy: 1100 tonna diót értékesítenek héjában a határainkon túl, további 1800-at pedig tisztítva. Az első osztályú dióbél kilónkénti ára manapság 2200 és 2500 forint között mozog. A dió globális termelése is növekvő tendenciát mutat, már a 3,4 millió tonnás szintet is meghaladja. A világ legnagyobb diótermesztője 900 ezer tonnával Kína. Az unióban a termőterület 61,4 ezer hektárra tehető, a termésmennyiség pedig 106 ezer tonna, a tagállamok közül Franciaország és Románia a legnagyobb termesztő. A szomszédos országok közül minőségben a románok és az ukránok sem tudnak versenyezni a magyar dióval, gyakran a silányabb minőségű terméküket kínálják magyar áruként, kilónként 1600-1800 forintért. A legnagyobb felhasználó a sütőipar, de mivel a dió levét és héját is hasznosítják, gyógyászati és kozmetikai szempontból is fontos árucikk.

A termés mellett a faiskolák dióoltványai is egyre kelendőbbek. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) arról tájékoztatott, hogy februárban befejeződött a dió kézben oltása, amellyel a társaság felkészült a 2017-es értékesítésre. Tavaly hozzávetőleg tízezer oltványt értékesítettek, idén ezt a mennyiséget is megdupláznák. Az MKSZN úgy látja, a nagy diótermesztő országokban világszerte alkalmazott, 50 éve meghonosított technológiával eleget lehet tenni a megnövekedett piaci igényeknek. A zárt helyiségben, asztalnál is kényelmesen végezhető eljárással a téli holtszezonban előkészíthető a legjobb minőségű oltvány, amely három hét alatt összeforr, majd megfelelő hőmérsékleten tárolva, a tavaszi fagyok elmúltával szabad földre ültethető. Itthon évente 150 ezer dióoltványt állítanak elő, darabáruk négy-ötezer forint. Az angolnyelves párosítás néven is ismert művelettel az MKSZN szakemberei napi nyolc órában fejenként négyszáz alanyt tudnak beoltani.

– Hazánk hírnevét öregbíti a kiemelkedő minőséget képviselő magyar dióoltvány, amelyre számos európai ország igényt tart, de igyekszünk előnyben részesíteni a magyar gazdákat – mondta Kasztovszky Zoltán, a kertészeti társaság ügyvezető igazgatója. A dió kézben oltását idehaza meghonosító Szentiványi Péter a népi megfigyelésekre építve végzett évtizedekig diónemesítést. A professzor elmondta, a magyar parasztemberek már több száz éve szelektálják a diót úgy, hogy a legjobb diófáról magot vetnek, elültetik a fákat másfél-két méterre egymástól, aztán 10-15 év múlva a rosszul termőket kivágják. Ahogy fogalmazott, ő csak ezeket a fajtákat keresztezte, így született a Milotai 10-es vagy az Alsószentiványi 117-es, ezek ma a legkeresettebb fajták.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »