Világméretű megállapodást sürgetett Ferenc pápa a biztonságos és szabályozott migrációért

Világméretű megállapodást sürgetett Ferenc pápa a biztonságos és szabályozott migrációért

RÓMA. Világméretû megállapodást sürgetett a biztonságos, szabályozott és rendezett migráció érdekében Ferenc pápa az éhezés és a migráció kapcsolatáról mondott beszédében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete (FAO) római székházában hétfõn.

Ferenc pápa spanyolul elmondott beszédében kijelentette, a megfelelõ élelmiszermennyiség termelésének biztosítása, valamint a föld terméseinek egyenlõ elosztása a nemzetközi közösség magától értetõdõ kötelessége. Ugyanígy kell garantálni azonban az egyén jogát, hogy táplálkozásának biztosítására ne kelljen szeretteitõl elszakadnia.

A katolikus egyházfõ a mai migrációt az éhezéssel magyarázta, amelyet a konfliktusok és a klímaváltozás okoz. "A háborúk és az éghajlati változások vezetnek az éhezéshez, ne tegyünk tehát úgy mintha gyógyíthatatlan betegség lenne" – mondta Ferenc pápa hangsúlyozva, hogy az egész nemzetközi politikai-gazdasági rendszer hitele forog kockán, ha nem történnek lépések a konfliktusok és a klímaváltozás okainak felszámolására. Csapásnak nevezte, hogy egyesek eltávolodtak a párizsi klímamegállapodástól – az Egyesült Államok kilépésére utalva.

"A migránsok arra mennek, ahol fényt és reményt látnak. Nem állíthatják meg õket sem fizikai, sem gazdasági, sem jogi, sem ideológiai akadályok" – jelentette ki Ferenc  pápa.

Hírdetés

Hozzátette, a fejlett és fejletlen államok közötti kétoldalú megállapodások sem vezetnek tartós eredményre, mivel a fejlesztési együttmûködést más érdekeknek helyezik alá, pillanatnyi nyugalmat, de nem megoldást teremtve.

Az egyházfõ megelõzést sürgetett munkateremtõ és a környezeti változások hatásaira választ adó fejlesztési projektekkel.  A pápa hangsúlyozta, hogy a megelõzés sokkal kevesebbe kerül mint a földek pusztulása vagy a vízszennyezés hatásainak orvoslása.  

Ferenc pápa az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából szólalt fel a szervezetben. A világnapot 1979-ben magyar javaslatra vezették be.

Az ENSZ szeptemberben közölt adatai szerint 815 millió ember éhezik, ami a világnépesség 11 százaléka, ebbõl több mint ötszáz millió Afrikában, és több mint kétszáz millió Ázsiában.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »