Világháborút jósol az elimsert politológus

Világháborút jósol az elimsert politológus

A Business Insider arról kérdezte George Friedman „magyar származású” politológust, hogy melyek az esélyei egy világméretű háborús konfliktus kirobbanásának – közli a Mediafax hírügynökség a zf.ro román gazdasági lapra hivatkozva.

Friedman válasza határozott volt: „az egész történelemben nem volt egy olyan évszázad, amelyben ne került volna sor egy nagy háborúra, és nem hiszem, hogy ez alól a XXI. század kivétel lenne.” Hozzátette: a geopolitikai változásokra akkor kerül sor, amikor olyan nagy országok, mint Kína, Németország, vagy Oroszország, meggyengülnek, hanyatlanak, és helyüket más államok készülnek átvenni. Ilyenkor veszélyes a helyzet, mert nincs meg az „egyensúly.”

Hírdetés

„Így volt ez 1871-ben is, amikor Németország egyesült, és ezzel elkezdődött Európa kálváriája. Japán is nagyon fellendült a XX. század elején és akkor adódtak a gondok. Most egy ehhez hasonló helyzet van, tehát háborúra számíthatunk.”

Friedmant megkérdezték, hová tudja elképzelni egy világméretű háborús konfliktus epicentrumát. A politológus azt válaszolta, hogy a háború olyan országban robbanhat ki, mint például Törökországban, Japánban, vagy Lengyelországban, de „tűzfészek” lehet Kelet-Európa is, vagy egy Amerikai Egyesült Államok és Japán közötti tengeri háború.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »