Viking-ügyvéd: ma bárki bármit tehet a Hableánnyal, bűnjelként aligha használható a hajótest

Viking-ügyvéd: ma bárki bármit tehet a Hableánnyal, bűnjelként aligha használható a hajótest

Tóth M. Gábor szerint ha a Viking Sigynnek nem szabadott volna elmozdulnia a tetthelyről az ítélethirdetésig, a Hableányt sem hagyhatták volna magára.

Továbbra is bűnjelként lefoglalva áll a Hableány roncsa az újpesti kikötőben, azonban gyakorlatilag nem őrzi senki, és kordonnal sincs elkerítve, így bárki felmászhat rá vagy bármit elvihet róla, írta meg a Telex.

Az InfoRádió megkereste a rongálással összefüggésben a Hableányt víz alá forgató Viking Sigyn kapitánya, Jurij C. védőjét. Tóth M. Gábor azt mondta: nem elvárható, hogy a bíróság folyamatosan ellenőrizze a tárgyi bizonyíték sértetlenségét, de biztosítani kell, hogy a bűnjel a jogszabály által előírt őrzésnek megfelelően legyen tárolva.

„Amíg a rendelkezési jogkör gyakorlója a BRFK volt, addig tudomásom szerint a kordonnal körülvett hajót kamerával figyelték megállás nélkül.

Amikor a vádiratot benyújtotta az ügyészség, és a rendelkezési jogkör átkerült a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz, a közölt információk szerint a kordon eltűnt és kamerák sincsenek, így az elvi lehetősége annak, hogy bárki megközelítse a hajót, adott” – részletezte Tóth M. Gábor. Ő maga 2021. május 20-án járt utoljára a hajónál a Népszigeten, szakértői szemlén, akkor még csak azok mehettek fel a hajóra, akiknek ezt a bíróság megengedte.

Hírdetés

Őrzés most tehát tudomása szerint nincs, a hajó várja a dokkban a sorsát, feltételezése szerint a kikötői bérlő vagy tulajdonos felelős azért, hogy megmaradjon a Hableány „állaga”, állapota.

Tóth M. Gábor szerint

van jelentősége még a büntetőügy szempontjából is, hogy bárki odamehet a hajóroncshoz,

ugyanis ilyen esetben változás állhat be a kiemeléskori állapothoz képest, újabb szakértők tehát már nem ugyanazt az állapotot látják a hajón, mint a korábbiak.

„Ez egy olyan tárgyi bizonyítási eszköz, amelyet az eljárás befejeződéséig ugyanabban az állapotában kellene megőrizni” – mutatott rá a védőügyvéd, aki szerint még a sértetti oldal képviseletét ellátó ügyvéd is úgy látja, hogy az érintett hajókat jóformán még a helyszínről sem lehetett volna elmozdítani.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »