VIII. Henrik első házasságának emléket állító ékszerre bukkantak Angliában

VIII. Henrik első házasságának emléket állító ékszerre bukkantak Angliában

Egy fémdetektoros kincskereső talált rá az arany nyakláncra, amelybe VIII. Henrik és Aragóniai Katalin neveinek kezdőbetűit vésték.

A lelet az angliai Warwichshire-ben került elő, és a megtaláló azonnal jelentette az illetékes örökségvédelmi szerveknek.

A szakértők a 16. század elejére datálták az ékszert. Henrik és Katalin házassága 1509-től 1533-ig tartott, az ékszer legvalószínűbben 1521-ben készült.

1525-re Henrik rajongása Boleyn Anna felé fordult, feleségére pedig mélységesen neheztelt az elvárt fiúörökös hiánya miatt.

Megpróbálta semmissé tenni házasságukat, ami végül Anglia elszakadásához vezetett a katolikus egyháztól.

Hírdetés

A most talált aranyékszer egy hetvenöt láncszemből és egy szív alakú medálból áll. A medál elülső oldalát a vörös és fehér Tudor-rózsa, Henrik szimbóluma díszíti, ami egy gránátalmacserjével, Katalin családjának címernövényével fonódik össze.

A növények alatt a + TOVS + IORS felirat olvasható. Bár a szavak maguk értelmetlenek, elképzelhető, hogy a francia toujours (mindig, örökké) és az angol all yours (egészen a tiéd) kifejezésekre épülő szójátékot alkotnak.

A medál hátsó oldalán egy H és egy K betű áll, amelyeket egy szalag köt össze. Alattuk ismét a + TOVS + IORS látható.

Nem tudni, hogy a medál Henrikhez, Katalinhoz vagy egy bizalmas udvaronchoz tartozott-e. Az is elképzelhető, hogy a király házasságát ünneplő események valamelyikén, például egy lovagi tornán elnyerhető díj volt.

1517-ben egy ilyen tornára Henrik számos, H és K betűvel ellátott dísztárgyat készíttetett a résztvevőknek.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »