VII. Felvidéki Vágta: Feketenyéki győzelem, verőfényes napsütés, jó szervezés, magas árak – KÉPEKKEL

VII. Felvidéki Vágta: Feketenyéki győzelem, verőfényes napsütés, jó szervezés, magas árak – KÉPEKKEL

A lovas hagyományok és a magyar városok, falvak ünnepén nemcsak a lovaglás szerelmesei érezhették jól magukat az immár Szilvásváradon, a Lipicai Lovasközpontban megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta tegnapi felvidéki előfutamán, ugyanis a nagyszínpad műsorai, a gasztronómiai különlegességek, a kézműves portékák széles választéka és a legkisebbekhez szóló programok, játékok és foglalkozások is mind-mind azt jelezték, hogy aki ellátogatott a helyszínre, színvonalas, minden korosztály igényeit kielégítő rendezvényre csöppent.

A sikabonyi reptéren kialakított rendezvényszigetet a nagy hőség ellenére már a délelőtt folyamán hatalmas embertömeg lepte el, főleg fiatal családok látogattak ki óvodás és kisiskolás „porontyaikkal”, ugyanis a nálunk is népszerű magyarországi Kicsi Gesztenye Klub szereplői szolgáltatták a műsort a nagyszínpadon. A tízen aluliakat egy varázslatos, „fából faragott” népi játszótér fogadta, de a legkisebbek az arcfestést és a pónilovaglást is kipróbálhatták. A helyszínen kézműves termékek széles választéka is kapható volt, mint ahogyan a korgó gyomrúak sem panaszkodhattak, amennyiben jó vastag pénztárcával érkeztek, ugyanis a gasztro szektor árai még finoman fogalmazva sem tükrözték a realitást, a standok árlapjai a fesztiválárakat is jócskán túllicitálták. Személyesen vagy 5-6 vendéglátó egységet „teszteltem”, de csupán a lángos megvételekor kaptam számlát. Ez nyilván nem a szervezőket minősíti, mert a rendezvény megszervezése kifogástalan volt, bár még egy mobil nézőtér még elkelt volna.

Délben zajlott az esemény hivatalos megnyitója, ahol elsőként a rendezvény háziasszonyai, Bíró Éva és Tilajčík Edit köszöntötték a megjelenteket, majd átadták a szót Czimbalmosné Molnár Évának, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetőjének, aki először is Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üzenetét tolmácsolta, majd kifejtette, hogy mi magyarok legyünk büszkék arra, hogy lovas nemzet vagyunk, hiszen a ló történelmünk szereplője, szabadságunk szimbóluma, és ebből gyökerezik a lovassport, a lovasversenyek illetve a lovas turizmus is. A főosztályvezető köszöntő beszéde után Bíró Éva megjegyezte, hogy a nemzetpolitikai államtitkárság anyagi támogatása is hozzájárult ahhoz, hogy a rendezvény megvalósulhasson.

Ezután a műsorvezetők a vágtára benevezett felvidéki települések polgármestereit köszöntötték, továbbá ismertették a lovasok és lovaik nevét. A kishuszár vágtán már két előfutamot rendeztek, amelyen négy fiatal lány mérte össze ügyességét Somorja, Gúta, Bős és Nyárasd színeiben. A „nagyok” között ott voltak mind a rutinos versenyzők mind pedig az újoncok. Lovast indított Somorja, Tallós, Nyárasd, Feketenyék, Albár, Királyrév, Ekecs, Csallóköznádasd és Dunaszerdahely.

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere örömét fejezte ki, hogy ezúttal sokkal nagyobb számban látogattak ki a családok, hiszen ez a nap egyben egy családi esemény is. „Számunkra az is nagyon fontos, hogy a magyar kultúra, a magyar hagyományok és nyelvünk megőrzése az, ami ezt a rendezvényt fémjelzi”, emelte ki beszédében a polgármester, majd megköszönte Bóna Erzsébetnek és csapatának, hogy a sikabonyi reptérre varázsolták ezt a kis „falut”.

Forró Krisztián, a Szövetség párt országos elnöke hangsúlyozta, hogy nemcsak egy lóversenyről van szó, hanem egy közösségi rendezvényről, amely összeköti a hagyományokat, a modernitást, a családi együttlétet, a gasztronómiát, a kultúrát és sok minden mást.

Hírdetés

Ma itt verseny lesz. Mi, többnyire csak nézőként fogunk szurkolni az egyes versenyzőknek, de ugyanúgy egy nagy megmérettetés áll előttünk szeptember 30-án, amikor a közösségünk mérettetik meg, és ott már nemcsak nézői hanem résztvevői is leszünk a küzdelemnek. Gondoljunk arra, hogy mindig csak magunkra számíthattunk, mindig csak magunkban bízhattunk, és senki mástól nem várhatjuk azt, hogy a mi problémáinkat, gondjainkat megoldja, csak mi magunk lehetünk erre képesek. Ahogy az őseink belovagoltak a Kárpát-medencébe és egy szövetséget alkotott a hét vezér, úgy szövetséget alkotunk mi is, bár néhányan úgy döntöttek, hogy hátat fordítanak ennek a szövetségnek és a közösségünknek, de azokkal, akik itt maradtak, hiszem, hogy önökkel együtt, sikerül felépítenünk egy olyan erős Szövetséget, ami a közösségünket segíti majd az elkövetkező időszakban. Szükségünk van rá. Ez ugyanúgy fontos nemcsak az itt élő magyaroknak, hanem az itt élő szlovákoknak, romáknak és a többi nemzetiségnek is, hogy ne az itt élőket büntesség azért, hogy Dél- vagy Kelet-Szlovákiában élnek, amelyek elfelejtett régiói ennek az országnak”,

nyomatékosította Forró.

Ilyen jellegű összefogással lehet ilyen szép rendezvényeket megszervezni, mint a Felvidéki Vágta. (…) Én csak gratulálni tudok Dunaszerdahely városának és mindenkinek, aki ebben részt vállalt, hogy egyre színvonalasabbra szervezik meg számunkra, a közönség számára ezt a rendezvényt”,

fogalmazta meg az alispán.

Az előfutamokból Egri Árpád (Dunaszerdahely), Apponyi Ádám (Feketenyék) és Pőthe Zoltán (Somorja) jutott a délutáni döntőbe, a kishuszár vágta legjobbjai Kohút Linda (Gúta) és Molnár Borbála (Bős) lettek.

Az előfutamok után egy indián-western lovas kaszkadőr show következett az Ördöglovasokkal, a nagyszínpadon pedig a Kis-Megyer és a Csilizke Gyermek Néptáncegyüttes fellépését láthatta a közönség. Nagy Viki retró slágereket énekelt, majd középkori játékok következtek. A Bíró Kert Lovas Központ és az ARGYLL hagyományőrző egyesület közös bemutatója idézte meg a pozsonyi csatát, amelynek 1116. évfordulójára a napokban emlékeztünk.

Az esti zenés programot a Három Királyok fellépése nyitotta meg. Kovács Koppányt, Vadkerti Imrét és Derzsi Györgyöt Rúzsa Magdi és zenekara követte, végül DJ Peller állt színpadra.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »